Strategie pentru creştere de doi digiţi

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 20 ianuarie 2016 662 afişări

În 2015 Luxoft şi-a crescut numărul de angajaţi cu 50%, fiind unul dintre cei mai activi angajatori din domeniul IT. 90% din dezvoltările Luxoft România ajung la export, iar veniturile companiei au o pondere de 16-18% la nivelul grupului din care face parte, grup care are centrul operaţiunilor în Zug, Elveţia, şi este listat la bursa de valori din New York.

Strategie pentru creştere de doi digiţi

Creşterile salariale din domeniu se fac, în medie, la doi ani, iar odată cu experienţa primesc minimum 26% în plus la venituri  - creşterea salarială de la nivelul de entry level, adică o experienţă de muncă de până la doi ani. Pentru cei cu experienţă cuprinsă între doi şi patru ani avansul salarial mediu se plasează la 30%, iar în momentul în care ajung în etapa de seniori, respectiv o vechime de peste patru ani, mai primesc o creştere salarială medie de 26%. Studiul realizat de Brainspotting mai arată că, pe lângă salariu, angajaţii din IT apreciază programul flexibil (care poate fi asociat şi cu posibilitatea de a lucra de la distanţă), suportul pentru certificări, abonamentele la clinicile private de sănătate şi abonamentele la sală. Cu toate acestea, rata de retenţie a angajaţilor în rândul companiilor din domeniul este foarte scăzută, un angajat din domeniul IT schimbând locul de muncă, în medie, la 3,8 ani.

Pelinescu confirmă că şi Luxoft depune „un efort considerabil“ pentru atragerea candidaţilor potriviţi. „Cererea de pe piaţa de IT este tot mai mare, iar principala provocare pentru companiile din acest domeniu este disponibilitatea resurselor. Pe măsură ce complexitatea şi numărul proiectelor cresc, creşte şi efortul nostru de recrutare. Observăm o presiune constantă pe salarii, care încep să se alinieze la standardele europene.“

În ce priveşte cele mai importante tendinţe din domeniul IT la momentul actual, Pelinescu remarcă noi cerinţe ale clienţilor. Astfel, pe fondul dezvoltării domeniului telecom, clienţii caută, tot mai mult, soluţii avansate care să le eficientizeze activitatea. „Această cerere din piaţă a însemnat pentru Luxoft România o provocare de a dezvolta noi soluţii telecom, precum SuperCloud, o platformă ce oferă funcţii de virtualizare a reţelelor.“ În ultima perioadă a observat şi o cerere tot mai mare pentru funcţionalităţi avansate în domeniul auto, iar Luxoft dezvoltă deja soluţii pentru sistemele de infotainment. În viitorul apropiat, tot mai mulţi utilizatori vor avea acces la echipamente mai uşor de utilizat şi mai rapide, care au la bază soluţii tehnologice moderne, consideră Pelinescu.

Bogdan Pelinescu şi-a început cariera în 1997 ca dezvoltator de software, după care s-a alăturat, în 2000, echipei ITC Networks. La scurt timp a fost promovat ca project manager, iar în 2006 a obţinut poziţia de senior account manager pentru un proiect telecom. Din 2008 face parte din echipa Luxoft România, iar acum conduce operaţiunile centrului din România.

În prezent, în jur de 90% din ceea ce dezvoltă Luxoft România ajunge la export, iar la nivel de grup, filiala din România are o pondere de 16‑18% în cifra de afaceri, în condiţiile în care compania este prezentă în 16 ţări cu 30 birouri. Bucureştiul a devenit însă anul trecut a doua mare locaţie de cercetare-dezvoltare în cadrul Luxoft, după Kiev, şi urmat de Moscova şi Cracovia, iar pe termen de câţiva ani compania vizează extinderea operaţiunilor, deopotrivă pe plan local, prin parteneri, dar şi diversificarea portofoliului de clienţi la nivel internaţional.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/strategie-pentru-crestere-de-doi-digiti-14970308
14970308
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.