Smart Business: Cum a reuşit o antreprenoare care lucra în imobiliare să facă 800.000 de dolari din dulciuri premium? - VIDEO, GALERIE FOTO

Autor: Ioana Matei, Roxana Cârcior Postat la 21 iulie 2017 2001 afişări

Traseul pe care îl parcurge un tort (a cărui dimensiune poate ajunge chiar şi la trei metri) din atelierul aflat între clădirile de oţel şi sticlă din nordul Capitalei până la evenimentul pentru care a fost solicitat reprezintă unul dintre momentele cu emoţii pentru Alina Sudriu. Şase zile din şapte, acesta este unul dintre lucrurile la care antreprenoarea trebuie să se gândească în businessul Grace Couture Cakes. La acesta se adaugă o listă lungă, din care fac parte şi planurile de dezvoltare a afacerii prin extinderea în stradal de anul acesta, recrutarea de angajaţi, precum şi gusturile preferate de clienţii români.

Cel mai bine se vând însă torturile: ”Torturile au fost locomotiva noastră ca business, majoritatea clienţilor fac cunoştinţă cu produsele noastre mai întâi la un eveniment gustând un tort, apoi văd că există o gamă conexă de prăjituri pentru fiecare zi, fără ocazii speciale. în ce priveşte comenzile pentru evenimente, clienţii aleg un tort, iar unii anexează şi un candy bar pentru petrecerea pe care o organizează; companiile doresc dulciuri personalizate pentru campanii sau diferite lansări, de pildă“. în ceea ce priveşte tendinţele de pe această piaţă, spune că vara aceasta au fost populare produsele decorate cu foiţă de aur comestibilă. Pentru nunţi, clienţii preferă în continuare torturile în format clasic, etajat; iar pentru aniversările pentru copii, torturile tip drip cake, cu glazură care pare că se scurge de pe tort, colorată în nuanţele preferate ale copiilor. Cât priveşte preţurile produselor, în continuare partea de evenimente are cea mai mare pondere în business; implicit valoarea medie a acestor comenzi este mult mai mare decât vânzarea medie în spaţiul din Băneasa. Pe zona de evenimente, comanda medie este de 1.200-.1300 de lei, în timp ce în Băneasa bonul mediu oscilează de la lună la lună între 70 şi 80 de lei.

Cât durează producţia unui astfel de tort? în procesul de creaţie sunt incluse două echipe, una de cofetărie, care realizează produsul de la zero, precum şi o echipă de decoratori. Procesul de decorare se poate întinde chiar şi peste două săptămâni, în cazul unui tort cu flori, ale căror petale sunt realizate manual. Preţul este direct proportional cu volumul de muncă, iar Sudriu oferă şi un exemplu în acest sens: ”Cel mai scump tort, comandat pentru o nuntă, a costat în jur de 25.000 de lei. Mirii au dorit un tort de trei metri, etajat, fără elemente de machete“. Emoţiile pentru o astfel de comandă nu au legătură însă cu realizarea propriu-zisă, ci cu transportul. ”întotdeauna transportul unui tort poate fi mai problematic decât realizarea lui efectivă - o singură dată s-a întâmplat să avem un incident, iar tortul să sufere din cauza unui drum parcurs în afara Bucureştiului. Dar am luat-o de la zero şi mireasa a avut tortul dorit în momentul respectiv, nu a ştiut niciodată ce s-a întâmplat pe parcurs. Un astfel de incident la 1.000 de nunţi cred că este un procent bun“, îşi aminteşte Sudriu. 

Iar când vine vorba de provocări, antreprenoarea spune că acestea s-au legat de alcătuirea echipei, de crearea gamei, dezvoltarea conceptului şi a identităţii brandului. ”Acum, din echipa Grace Couture Cakes fac parte cofetari cu experienţă, artişti plastici şi consultanţi, care pot ajuta clienţii să aleagă mixul perfect de dulciuri pentru orice ocazie.“ Găsirea oamenilor specializaţi, astfel încât mărirea echipei să se facă într-un ritm adaptat creşterii afacerii, a fost o provocare continuă şi în acest domeniu. ”Chiar şi acum, în orice moment, pe platformele de recrutare se poate vedea că Grace Couture Cakes caută oameni.“

în prezent, numărul angajaţilor a ajuns la 39, dar antreprenoarea şi-ar dori să mai angajeze încă opt-nouă, pentru producţie. Baza de selecţie a acestora este însă una redusă: ”Există câteva şcoli care organizează cursuri de cofetar. Mai demult erau şcoli de stat, acum sunt şcoli private, dar majoritatea celor care fac aceste cursuri de cofetărie le fac nu pentru a urma o carieră în domeniu, ci pentru a deschide ei înşişi o astfel de afacere“.

De altfel, în baza discuţiilor avute cu reprezentanţii unei astfel de şcoli, a constatat că dintr-o grupă de 20 de persoane care se înscriu la un astfel de curs, maximum două vor să se angajeze în domeniu, restul de 18 ar vrea să deschidă o cofetărie. ”Este un miraj pe care toată lumea îl ţinteşte, la fel şi cum este în cazul organzării de evenimente sau florării. Dacă întrebi într-o corporaţie ce ar face angajaţii de acolo dacă ar intra în antreprenoriat, majoritatea vor spune că vor o cofetărie, florărie sau să organizeze evenimente.“ Oferă însă şi exemple pozitive: ”Au fost de-a lungul timpului şi surprize, au venit oameni fără pregătire în domeniu, au intrat pe poziţie de ajutor de cofetar şi au fost atât de dedicaţi şi pasionaţi încât au crescut extraordinar de repede; într-un an şi-au schimbat total cursul vieţii, au prins cofetărie, după care şi-au făcut calificarea necesară“.

Dacă ar fi să dea un sfat celor care doresc o astfel de afacere, Alina Sudriu le-ar spune să analizeze bine toate aspectele ce ţin de acest business. ”Mulţi cred că este uşor. Aş spune tuturor, cu sinceritate, şi nu pentru a-i descuraja, că nu este. Orice fel de afacere, mai ales în domeniul alimentar, prespune o muncă intensă, zilnică şi în care este nevoie de foarte multă  ambiţie ca să reuşeşti.“ A observat că mulţi dintre cei care aleg să dezvolte un astfel de business clachează după primele 2-3 luni de activitate, un indicator în acest sens fiind numărul de oferte primare pentru achiziţia de echipamente de cofetărie. ”Totodată, la un moment dat se va satura şi această piaţă – într-o piaţă deja saturată este greu să îţi atragi clientela.“ Ea consideră că în Bucureşti, de pildă, mai este loc doar pentru afaceri nişate şi axate pe produse de calitate.

Planurile Alinei Sudriu pentru anul în curs includ deschiderea unui al doilea punct de vânzare, ce va fi inaugurat în august-septembrie; este vorba de un cake shop stradal, în zona Dorobanţi a Capitalei. Astfel, potrivit antreprenoarei, până la finalul anului ”cu siguranţă vom depăşi pragul de 1 milion de euro“.

Pe termen lung, ea spune că vede Grace Couture Shops atât în alte oraşe mari din ţară, cât şi din afara acesteia. ”Dacă m-aţi fi întrebat acum cinci ani care sunt planurile de dezvoltare a afacerii, n-aş fi putut să spun că voi deschide două unităţi, în mall şi una stradală. Identificăm oportunităţile exact atunci când se ivesc pentru că piaţa este foarte dinamică, cel puţin în domeniul dulciurilor, şi apoi preferăm să facem planuri pe intervale mai mici, cam de un an doi. Dar mi-ar plăcea ca la un moment dat să deschidem ceva în ţară şi chiar mai departe de atât, aceea este ţinta supremă.“

ALINA SUDRIU ESTE UNUL DINTRE TINERII CARE AU APĂRUT ÎN CATALOGUL BUSINESS MAGAZIN, 100 TINERI MANAGERI DE TOP, EDIŢIA 2017.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.