Rocada mică în FMCG

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 24 decembrie 2015 191 afişări

Rocada mică în FMCG

ntre cele mai importante evenimente ale anului în domeniul alimentar se numără preluarea producătorului ceh de pate şi conserve Hamé de către grupul norvegian Orkla, într-o tranzacţie de 175 de milioane de euro. Orkla a intrat pe piaţa românească în 2002, prin achiziţia unui producător de ketchup şi muştar, iar apoi au urmat alte preluări, cea din această toamnă fiind a cincea mutare de acest fel. Hamé are zece fabrici şi 2.400 de angajaţi, cu activităţi în România, Ungaria şi Rusia. Pe plan local, Hamé are o unitate de producţie la Caracal, iar în portofoliul său se află mai multe mărci, între care Hamé, Antrefrig şi Corăbioara.

Cea mai răsunătoare tranzacţie în domeniul bunurilor de larg consum este propunerea de fuziune, la nivel mondial, a SABMiller cu AB InBev. În noiembrie, Anheuser-Busch InBev (AB InBev) a lansat o ofertă oficială de preluare a SABMiller pentru 69,78 miliarde de lire sterline (105,5 miliarde dolari), care va crea un grup uriaş, cu o poziţie dominantă pe o mare parte a pieţii mondiale a berii. SABMiller, al doilea mare producător de bere la nivel mondial, este prezent pe piaţa românească prin intermediul Ursus Breweries, care deţine unităţi de producere a berii la Timişoara, Buzău, Braşov şi o unitate de producţie de capacitate mică la Cluj. Totodată, grupul a achiziţionat în 2009, prin Ursus Breweries, producătorul Bere Azuga. Piaţa berii, cu o valoare anuală de circa 8 miliarde de lei, se împarte la Ursus, Breweries, Heineken, Bergenbier, URBB, Romaqua şi European Drinks, care fac peste 90% din rulajele de pe piaţă, diferenţa fiind împărţită de alţi operatori de talie mică.

Cea mai mare piaţă, ca valoare, din industria bunurilor de larg consum este cea de ţigarete, care depăşeşte conform calculelor Business Magazin valoarea de 3 miliarde de euro. Trei companii domină această piaţă, având o cotă cumulată de peste 90% - British American Tobacco, Philip Morris şi JTI. Domeniul a fost oarecum agitat anul acesta, mai cu seamă de noi propuneri de legi. Discuţiile în Camera Deputaţilor pe marginea proiectul de lege care interzice fumatul în spaţiile publice a fost amânat în repetate rânduri pe parcursul anului, iar la jumătatea lunii decembrie proiectul a ajuns pe masa preşedintelui ţării pentru promulgare. Subiectul a iscat o sumedenie de controverse, existând opinii ferme de partea ONG-urilor şi organizaţiilor care susţin proiectul, pe de o parte, iar pe de altă parte din partea operatorilor din horeca, dar şi a producătorilor din industrie. 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

Cu o valoare plasată în jurul unui miliard de euro pe an, piaţa cosmeticelor se împarte între firmele româneşti, ca Farmec sau Cosmetic Plant, şi străine, ca L’Oréal, Beiersdorf (cu marca Nivea), P&G (Head and Shoulders, Pantene, Max Factor), Unilever (Rexona, Dove, Axe), Henkel (Taft, Fa, Schauma), Avon, Oriflame sau Sarantis (care are în portofoliu marca Elmiplant). Pe segmentul magazinelor specializate există atât drogheriile dm drogerie markt, care se adresează persoanelor cu venituri medii, cât şi lanţuri de lux precum Douglas, Marionnaud şi Sephora. dm drogerie markt este singurul jucător pe segmentul drogheriilor.

În esenţă, piaţa bunurilor de larg consum, cel puţin pe segmentul alimentar, a fost impulsionată anul acesta de reducerea TVA, iar companiile au aşteptări mari şi de la 2016, când se va reduce taxa şi pentru bunurile nealimentare.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/rocada-mica-in-fmcg-14929143
14929143
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.