Preţul piperat al amânărilor

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 18 ianuarie 2017 1382 afişări

Plusurile anuale de 30-40% ale cifrei de afaceri a clinicii Columna au dus businessul la rezultate de circa 2,5 milioane de euro la finalul lui 2016. În cinci ani, încasările şi numărul de pacienţi au crescut de trei ori, iar managerul Columna, Nicoleta Zamfir, povesteşte cum a evoluat clinica deschisă în 2011 şi care sunt planurile pentru următorii ani.

Preţul piperat al amânărilor

În România, estimează Nicoleta Zamfir, sunt 23 de clinici de fertilizare, iar în Bucureşti peste zece, dar trei sau patru au activitate cu adevărat importantă în acest segment. Managerul clinicii Columna spune că pentru anii următori are aşteptări în primul rând de la Ministerul Sănătăţii pentru prelungirea programului prin care o parte din suma aferentă unei proceduri de fertilizare este suportată de minister. Finanţarea din partea ministerului este în jur de 1.300 de euro, iar costul total al unei fertilizări ajunge la circa 3.000 de euro, dar variază de la caz la caz. Se adaugă cheltuiala cu medicaţia, care se plasează între 500 şi 1.500 de euro. „Este un cost enorm pentru un cuplu din România, iar noi am încercat să diversificăm gama de servicii, astfel încât între un pacient care îşi doreşte această procedură şi noi să nu existe nicio barieră de buget sau de timp, bugetul fiind cel mai important aspect în această ecuaţie”. Astfel, clinica are, încă din perioada când nu exista un demers în acest sens al ministerului, un program pentru cuplurile cu venituri mici (cumulat sub 4.500 de lei), care primesc o reducere de 50%. „Am făcut un alt program pentru stimulare naturală – singurul din România – prin nutriţie, acupunctură şi terapie Qi Gong.” Iar tânăra insistă, în repetate rânduri, asupra standardelor de tratament oferite de clinică în România: „Nu există ceva ce se face în străinătate şi să nu avem aceleaşi informaţii şi echipamente. Din contră, în clinicile din România se pune accent pe dotare şi pregătirea medicilor. La clinici din străinătate, după ce am văzut echipamentele, am spus că la noi e NASA. Nu ştiu de ce românii văd Dumnezeu pe Pământ în străinătate”. Columna a avut şi pacienţi străini, dar reprezentanta clinicii spune că procentul lor în totalul afacerii nu este semnificativ. În România se fac, estimativ, 5.000 de proceduri, „după ce informaţii găsim şi noi, pentru că statistici nu există; în alte ţări, ca Franţa, sunt de zece ori mai multe”. Preţurile sunt similare celor de peste hotare, de aceea, crede Nicoleta Zamfir, „suntem o alegere foarte bună pentru pacienţii de peste hotare. Pacientele din România pică în plasa clinicilor din străinătate, care se promovează la preţuri care nu includ toate costurile unei proceduri”.

15 dintre cei 40 de medici ai clinicii sunt specializaţi în domeniul fertilizării şi, spune reprezentanta Columna, cam toţi sunt colaboratori. „Medicii sunt mai liberi, dar nu le imputăm să lucreze cu alte companii din domeniu medical, pentru că ei trebuie să şi opereze, iar noi nu vrem să dezvoltăm un spital.” Cât priveşte aşteptările financiare pentru 2017, managerul Columna şi-a propus un plus de 40% faţă de încasările de anul trecut, care s-au plasat în jurul a 2,5 milioane de euro. „Dacă reuşim să obţinem şi o majorare de buget, pentru subprogramul prin care am obţinut fonduri pentru 70 de proceduri, pe care l-am terminat în 2016 destul de repede, la jumătatea anului, probabil că o să creştem cu mai mult de 40%. Am putea să depăşim acest prag, dacă obţinem o majorare de buget de la Ministerul Sănătăţii.” Anul trecut, în clinică numărul total de proceduri a ajuns la 1.000, iar jumătate dintre acestea au fost fertilizări.

Columna are 14 cabinete medicale, într-o clădire cu suprafaţa de 2.000 mp, iar Nicoleta Zamfir spune că pentru activitatea din prezent spaţiul este suficient. „Am pornit activitatea în condiţiile în care spaţiul era supradimensionat şi în primii ani am resimţit acest lucru, pentru că se reflecta în buget, în condiţiile în care personalul era necesar pentru desrvirea spaţiului. Cel puţin în 2017 nu vom avea nevoie de spaţiu suplimentar.” Reprezentanta clinicii spune că profitabilitatea afacerii este relativ mică: 2016 s-a încheiat cu un profit cu puţin peste 100.000 de euro, „dar ne asumăm această cifră; am fi putut să avem profit mai mare, dar am ales să avem cei mai buni specialişti în clinică şi cele mai bune echipamente. Când începi să faci rabat la calitate, începe să crească şi profitul. Dacă vrei să lucreze la tine în companie cei mai buni specialişti, nu ai ce să faci, îţi asumi că la finalul anului profitul nu va fi de jumătate de milion”.

Despre perioada deschiderii clinicii, tânăra îşi aminteşte că a fost, pentru ea, destul de complicată. Povesteşte că de profesie este filolog, a absolvit Facultatea de Litere, iar în momentul în care i s-a propus să se ocupe de managementul clinicii nu avea niciun fel de background medical, „a fost foarte complicat. Ne-am trezit în clinică mai mult de 30 de oameni care nu ne cunoşteam. Cum ne comportăm unul cu celălalt, ce raporturi profesionale stabilim între noi? Cred că lucrul cel mai important este să respecţi foarte mult oamenii şi să pui foarte mare bază în ceea ce vrei să ofere pacienţilor”. În opinia sa, pentru ca o afacere să meargă ca pe roate, „oamenii cu care lucrăm trebuie să simtă că fac parte dintr-o echipă, care văd că de la an la an se întâmplă lucruri bune aici, au un job solid, stabil, cu şanse reale de a se dezvolta”.

A acceptat să se ocupe de managementul Columna, povesteşte Nicoleta Zamfir, pentru că a considerat că este o oportunitate. „M-a ajutat foarte mult în viaţă că am avut de la cine să învăţ, deşi, de obicei şefii nu prea au disponibilitate să stea şi să-ţi explice; te-au pus pe o poziţie unde eşti bun sau nu. E important să întâlneşti pe cineva care să te înveţe, să-ţi explice, să vadă potenţial în tine. Eu am fost o norocoasă, şeful meu anterior a văzut ceva în mine.” Acum are 32 de ani, iar la începuturile Columna era un manager de 28 de ani, iar „lumea se uita la mine, gândindu-se «Ce-o fi cu blonduţa asta, ce-o vrea ea să facă?» Eram terifiată de ceea ce se întâmpla, eram înconjurată de medici”. Cum a depăşit momentul? Spune că a trebuit să înveţe, a citit foarte mult, a petrecut mult timp pe lângă medici, ca să înţeleagă despre ce vorbesc. Evaluează că a fost nevoie de mai mult de un an, timp în care s-a îndreptat şi către studii de management în domeniul spitalicesc, pentru a dobândi cât mai multe informaţii. Are o diplomă de la Şcoala de Sănătate a Municipiului Bucureşti, în urma unui curs la care a participat, şi spune franc că această diplomă nu o ajută cu absolut nimic. Urmează şi cursurile unui al doilea master, iar disertaţia o va susţine pe tema serviciilor medicale private. „Faci şcoli, dar nu te învaţă nimeni ce să faci când mergi la serviciu. Este vorba de modul în care te raportezi la oamenii cu care lucrezi, de felul în care îţi alegi bătăliile. Tot timpul va fi cineva care va avea o problemă într-o anumită zi. Depinde dacă problema îţi acaparează toată ziua sau dacă reuşeşti să treci peste ea şi să vezi imaginea de ansamblu.”

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.