Povestea omului de afaceri român care a lucrat în 13 ţări şi a urcat pe Kilimanjaro

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 28 august 2015 5311 afişări

Liviu Curechian îşi aminteşte că lui şi familiei sale nu le-a luat prea mult timp pentru a se hotărî să se mute în Africa şi au privit la început propunerea de relocare ca pe o aventură, fără a se gândi şi la aspectele mai puţin pozitive. „Abia după ceva timp mi-am dat seama că am nevoie de un suport fantastic din partea familiei – şi al soţiei, şi al copilului –, iar eu am avut din plin. E uşor să spui, OK, de mâine ne mutăm în altă ţară, dar noi am înţeles un pic mai târziu ce implica asta.” Soţia lui Liviu Curechian avea şi ea un loc de muncă foarte confortabil, la care mergea cu plăcere, dar a hotărât să renunţe la carieră pentru a-şi urma soţul. Pentru Mara, fiica sa, efortul de a se integra cât mai rapid într-o nouă colectivitate a fost şi mai mare. 

„Am aflat asta ani mai târziu, pentru că acasă nu s-a plâns nicio secundă.” În poziţia sa de country leader la la Schneider Electric Ghana nu are un program foarte aglomerat de călătorii, având acum de gestionat o singură ţară, însă o slujbă în vânzări sau ca general manager se traduce în călătorii „cel puţin 50% din timp”. În anii anteriori, completează Liviu Curechian, a avut un program foarte încărcat. Iar când era responsabil de zona Balcanilor, la P&G, a calculat la un moment dat că într-un an petrecea cam 28 de zile în maşină. „Ca şi cum te-ai urca la volan pe 1 februarie şi ai conduce nonstop până la 1 martie. Tu singur între patru uşi pentru 28 de zile. Iar în Africa, în primul an, am avut întârzieri la cursele aeriene de 76 de ore, deci cam 3 zile de stat singur cuc într-un aeroport amărât, fără aer condiţionat.” Spune că de multe ori s-a consolat gândindu-se că a văzut ţări, oraşe şi locuri deosebite în care nu se aventurează foarte mulţi turişti. 

Din acest punct de vedere Ghana este, în opinia lui, un loc special, pentru că este o ţară sigură şi are o oarecare deschidere către turism, aşa că a reuşit să viziteze împreună cu familia sa aproape toată coasta de vest, până la graniţa cu Coasta de Fildeş, în nord până la Burkina Faso, iar în est până aproape de Togo. Pe de altă parte, atrage atenţia executivul român, în Africa nu este nici uşor şi nici ieftin să călătoreşti. „Cel mai dificil era zborul din Lagos la Dakar, deoarece cursa făcea trei escale până la destinaţia finală. E frumoasă senzaţia la decolare, dar chiar de patru ori în şase ore e cam mult. A vizitat 11 ţări din Africa până acum, iar cea mai frumoasă amintire este că a reuşit, cu ajutorul şi sprijinul familiei şi prietenilor, să urce pe Kilimanjaro, la numai o săptămână după ce a fost diagnosticat cu malarie.

Curechian spune că momentul cel mai important din cariera sa de până acum este cel în care Londa Cosmetic România, pe care o conducea la acel moment, a devenit lider pe piaţa vopselelor de păr. Mai apoi, după ce P&G a preluat compania, în rolul său de  division manager la South & West Balkans Procter & Gamble a fost responsabil de Bulgaria, Macedonia, Albania, Kosovo, Serbia, Bosnia, Muntenegru. Despre experienţa din Balcani spune că a fost extraordinară, având ocazia să lucreze cu „o echipă nemaipomenită, oameni minunaţi cu care încă ţin legătura. Sunt bucuros şi poate mândru văzând cum au evoluat în carieră colegi cărora le-am fost şef, coach şi trainer”.

Head-hunterii nu-l mai sună acum, spune în glumă, pentru că îl contacteză direct pe LinkedIn, „şi destul de des”. Iar despre locul în care se va afla, pe termen lung, „e greu de spus, probabil acasă, în România”.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/povestea-omului-de-afaceri-roman-care-a-lucrat-in-13-tari-si-a-urcat-pe-kilimanjaro-14691065
14691065
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.