Noul proiect al lui Wargha Enayati: un centru „cum nu mai există în România”

Autor: Ioana Matei Postat la 04 aprilie 2017 4403 afişări

După circa doi ani de la momentul în care a avut rolul principal în cea mai mare tranzacţie de pe piaţa serviciilor medicale private, Wargha Enayati pune la cale un nou proiect gigant. Care sunt paşii pe care îi face în această direcţie?

Noul proiect al lui Wargha Enayati: un centru „cum nu mai există în România”

Chiar dacă second opinion este o nişă deocamdată, el crede că potenţialul de dezvoltare a segmentului este mare. Unul dintre motivele pentru care a ales să investească în Intermedicas este un concept, un hibrid între abonament şi asigurare. „Lipsurile asigurării şi ale abonamentului au fost scoase din ecuaţie; asigurarea avea avantajul accesului la mai mulţi furnizori, însă noul concept de abonament lansat de Intermedicas vrea să păstreze o anumită echidistanţă faţă de vreun furnizor medical şi oferă posibilitatea de a merge la medicul cel mai potrivit, fără a depinde de o anumită instituţie sau reţea”. 

Dacă acest lucru putea fi realizat la asigurător într-o anumită măsură, acela reprezintă exclusiv un serviciu financiar, lucru îmbunătăţit de Intermedicas, potrivit lui Enayati, prin faptul că pacientul este trimis prin Intermedicas în locul considerat cel mai potrivit pentru pacient. Produsul hibrid despre care vorbeşte (concierge medicine) nu mai necesită existenţa unei asigurări, potrivit medicului. „Eu cred în continuare că abonamentele au viitor şi asigurarea nu. 

Acestea se pot într-adevăr completa în prezent, dacă vorbim despre indemnizaţii, abonamentele nu le pot da: ai o operaţie, îţi dau o sumă de bani, du‑te să faci operaţia, dar abonamentul acoperă de la cele mai uşoare aspecte de medicină a muncii, la consultaţii, imagistică, chirurgie, chirurgie mare. Din punctul de vedere al acoperirii geografice şi al serviciilor standardizate, abonamentul este clar peste asigurări; ce are asigurarea în plus este că poţi să te duci la orice reţea. Acest lucru, împreună cu partea de serviciu de integrare, face ca aceste abonamente hibrid să mai şlefuiască avantajele abonamentelor ca să devină iarăşi un produs premium.” Produsul se numeşte concierge medicine şi este disponibil în mai multe variante; se adresează mai mult mediului corporate; preţul este cu 50-60% mai mare decât al unei asigurări obişnuite.

Intermedicas funcţionează şi ca un integrator care are ca scop să îi ajute pe medici să facă ceea ce trebuie să facă, dar nu într-un mod exagerat. „O boală românească, mai ales în România, este că medicii sunt supraspecializaţi, un lucru care ţine mai degrabă de incompetenţă, aş spune, şi, pe de altă parte, de frică: medicilor le este frică şi îşi trimit pacienţii la mai multe specialităţi, la zeci de investigaţii.” Intermedicas aduce şi medici din străinătate, care vin şi dau consultaţii; dar presupune şi organizarea de consilii pe diferite specialităţi; prin acestea, spune Enayati, îşi doreşte să schimbe mentalitatea şi să îi determine pe medici să colaboreze. „Vorbeam recent cu câteva persoane care veneau de la o discuţie cu un consultant din străinătate care era uimit de inteligenţa românilor. Spunea că singurul lucru la care românii dau greş este partea aceasta de colaborare, în profesie, dar şi ca naţiune.” De altfel, Enayati spune că una dintre misiunile sale principale este acum să îi înveţe pe medici să lucreze împreună. „În aceste consilii ale Intermedicas îi ai în acelaşi timp pe imagist, chimioterapeut, radioterapeut şi pe medicul integrator, de exemplu; ei împreună studiază un caz şi pacientul nu trebuie să fugă de la un medic la altul când parţial îi e şi frică de moarte.”

În ceea ce priveşte preţurile, acestea sunt cu 60-70% mai scumpe decât restul pieţei, dacă este vorba despre o consultaţie; iar pentru trimiterea unui dosar în străinătate, preţurile sunt cu 70-80% mai mari. Intermedicas are afaceri de circa 1,7 milioane de lei; Enayati consideră că în doi ani această afacere va ajunge la o dublare şi la o bază de clienţi care va creşte de la 600 la 10.000 de persoane.

Toate aceste proiecte converg însă spre marele nou pariu al medicului Wargha Enayati: un complex de geriatrie care va include apartamente de lux pentru vârstnici, acomodare pentru asistaţi, un spital de recuperare, imagistică, oncologie cu radioterapie, grădiniţă, chirurgie de recuperare. Construcţia proiectului urmează să înceapă în primăvara acestui an, iar finalizarea este previzionată pentru 2019. Enayati nu dă prea multe detalii în acest sens; vrea să ofere doar imaginea de ansamblu a noului grup pe care vrea să îl creeze: „Trebuie să aibă impact social în societatea în care te afli şi să fie inovaţie; altfel dacă era, puteam să repet ce am făcut la Regina Maria. Dar trebuie să fie lcruri noi”.

În ceea ce priveşte dezvoltarea pieţei serviciilor medicale private, observă şi problemele cu care se confruntă aceasta. „Cel mai mare test care va veni este lipsa de personal şi acolo vor fi graniţele de expansiune”, subliniază medicul. De aceea, în noul proiect vor avea şi o şcoală de asistente medicale, care apoi să lucreze în companie. „Alături de această provocare, se va afla şi lupta de preţuri pe partea de abonamente; dar care sper să fie controlabilă acum şi să nu fie aşa o catastrofă. Un al treilea obstacol este calitatea medicilor, care în continuare rămâne o problemă.”

10.000 DE ABONAŢI şi-a propus Intermedicas să aibă la finalul lui 2018, de la 600 în prezent

Cu 70-80% MAI MARI sunt costurile unui serviciu de second opinion, prin comparaţie cu o consultaţie obişnuită, în condiţiile în care pacientul solicită părerea unui medic din străinătate

40 DE MILIOANE DE EURO reprezintă valoarea investiţiei în campusul socio-medical care va cuprinde apartamente de lux pentru vârstnicii cu nevoi diferite de asistenţă

1,45 MLD. EURO reprezintă piaţa locală a serviciilor medicale private, valoare mai mult decât dublă decât cea de aproximativ 600.000 de euro înregistrată în 2008

~380.000 EURO reprezintă cifra de afaceri realizată de Intermedicas anul trecut

1,5 MIL. EURO reprezintă cifra de afaceri realizată de MedicHub anul trecut

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.