Michael Jackson face istorie si dupa moarte

Postat la 16 martie 2010 50 afişări

Cel mai valoros contract din istoria businessului muzical va fi semnat astazi de Sony Music Entertainment cu executorii averii lui Michael Jackson: peste 200 de milioane de dolari (146 de milioane de euro) pentru 10 proiecte pe sapte ani.

Showbiz411 sustine ca valoarea contractului ce va fi anuntat ar fi de fapt de 225 de milioane de dolari si ca ponderea redeventelor negociate de executori este "cea mai mare obtinuta vreodata pentru un artist". Avocatul John Branca, actualmente co-executor si cel care in anii '80 a negociat primul contract cu Sony al lui Michael Jackson, a reusit si atunci sa obtina un nivel inalt al redeventei, care a devenit ulterior un reper pentru alti artisti. Tot Branca a negociat, in 1985, cumpararea de catre Michael Jackson a catalogului Beatles, devenit in timp una din cele mai importante surse de venit ale solistului.

De la moartea lui Michael Jackson, survenita la 25 iunie 2009, albumele sale s-au vandut in 31 de milioane de exemplare, incluzand 5 milioane de exemplare pentru dublul album "This Is It". Doua treimi din vanzari s-au realizat in afara SUA. Astfel de cifre au cu atat mai multa relevanta cu cat intervin intr-o perioada deloc fasta pentru case de discuri, artisti si distribuitori, aflati in cautarea unui model de business capabil sa se adapteze la schimbarile aduse de internet si sa contracareze efectele pirateriei. In rapoartele financiare din ultimul an fiscal, Sony Corp. mentioneaza explicit contributia lui Michael Jackson la cresterea vanzarilor in diviziile de divertisment - o ironie a sortii din punctul de vedere al fanilor, care stiu ca artistul s-a despartit de Sony in termeni nu tocmai amicali, dupa ce a acuzat compania ca nu i-a promovat suficient albumul "Invincible" din 2001.

Rob Stringer, presedinte al Columbia/Epic (divizie a Sony), a descris noul contract drept o piatra de hotar in industria muzicala, referindu-se la tehnologiile ce se vor dezvolta in urmatorii sapte ani. "Drepturile de folosire a muzicii lui Michael includ diverse platforme. Poate sa fie cinema. Pot sa fie show-uri. Pot sa fie jocuri pe computer sau platforme multimedia care nici nu exista acum, dar care vor exista in 2017".

Veniturile din vanzarea de muzica si articole promotionale (circa 100 de milioane de dolari), la care se adauga incasarile de pe urma filmului "This Is It", distribuit de Sony Pictures (260 milioane de dolari) au contribuit pana acum la reducerea datoriei lasate in urma de artist, estimata la 400-500 de milioane de dolari, iar sumele in avans din noul contract cu Sony le vor permite executorilor sa refinanteze sau sa achite inca o parte din datorie.

Cea mai mare parte a datoriilor lui Michael Jackson este garantata cu jumatatea sa din catalogul Sony/ATV, care s-a aflat ani la rand in pericol de a fi pierduta din cauza dificultatilor lui Michael de a-si achita datoriile. Dupa moartea sa, fanii s-au temut ca executorii vor recurge la vanzarea catalogului pentru a stinge datoria, insa veniturile consistente intrate de atunci in conturile mostenitorilor lui Michael, la care se adauga acum noul contract cu Sony, fac improbabila o asemenea decizie, noteaza The Wall Street Journal.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Michael Jackson,
Sony,
showbiz,
contract,
Beatles,
Elvis
/actualitate/afaceri/michael-jackson-face-istorie-si-dupa-moarte-5749868
5749868
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.