Mai mult decât telecom

Autor: Florin Casota Postat la 27 septembrie 2017 347 afişări

Soluţiile inteligente (smart) şi Internet of Things (IoT) reprezintă o provocare, dar şi o oportunitate pentru operatorii telecom din întreaga lume. Strategia Vodafone România pentru a profita de această oportunitate este axarea pe servicii pentru clienţii B2B, dar şi pentru autorităţile locale. În acest sens, operatorul telecom a dezvoltat soluţii cum ar fi cele de monitorizare a flotelor auto, pentru gestionarea stocurilor şi digital media signage.

Mai mult decât telecom

Un alt serviciu al Vodafone România este monitorizarea flotelor auto, implementat atât de autorităţi locale (ambulanţe, poliţie, servicii de transport în comun), cât şi în cadrul unor companii private. „Avem implementate în nouă judeţe astfel de soluţii împreună cu autorităţile locale; astfel, acestea pot monitoriza atât rutele, cât şi timpii de intervenţie, şi unde se află maşinile într-un anumit moment. În cazul în care au o urgenţă într-o anumită zonă, pot să identifice mult mai uşor unde se află cea mai apropiată maşină, pot să dea un mesaj rapid către şofer ca să-i transmită locul intervenţiei”, detaliază Daniel Bobu utilitatea unei astfel de soluţii.

Aşadar, un astfel de sistem de monitorizare a flotei este folositor pentru serviciile de ambulanţe; de exemplu, pentru a decide care maşină este mai aproape de locul intervenţiei. Printre judeţele care beneficiază de astfel de servicii se numără Satu Mare, Suceava sau Iaşi. „Orice produs lansat are câţiva clienţi care îl adoptă la început, după aceea devine un standard şi îl adoptă din ce în ce mai mulţi”, explică Bobu procesul de adopţie a noilor soluţii tehnologice de către autorităţi. Un asemenea sistem este implementat şi pentru mijloace de transport în comun în Bucureşti şi alte mari oraşe ale ţării, oferind posibilitatea estimării timpilor de aşteptare, informaţii pe baza cărora se poate lua decizia de a suplimenta numărul de vehicule pe o anumită rută aglomerată sau, în caz contrar, de a-l reduce. Mai mult, sistemul de management al flotei permite şi monitorizarea consumului de carburant.

Dincolo de acestea, operatorul telecom a dezvoltat parteneriate cu autorităţi locale prin intermediul cărora cetăţenii beneficiază de internet gratuit în autobuze, în trenuri şi în spaţii publice, precum şi soluţii de monitorizare video pentru a îmbunătăţi siguranţa unor cartiere şi a unor oraşe.

Şi în cazul monitorizării şi administrării flotelor auto este vorba despre un serviciu customizat în funcţiile de nevoile companiei sau autorităţii publice şi de activitatea acesteia. Daniel Bobu dă ca exemplu o implementare pentru un client care transportă bunuri şi valori; o parte din această soluţie personalizată s-a transformat într-un produs standard. „Soluţia respectivă are atât un sistem pentru a identifica şoferul care conduce, cât şi senzori de efracţie. Soluţia include şi localizarea maşinii, monitorizarea ei, are seif de valori care nu se deschide decât în anumite zone. De asemenea, vehiculul este conectat cu o companie de intervenţie, astfel încât să se poată interveni rapid, la declanşarea unei alarme¨, povesteşte Bobu. Acestă experienţă a dus la crearea unui produs standardizat, denumit Vodafone Auto Manager, care constă într-un echipament standard care se conectează la maşină. Cu ajutorul unei aplicaţii smartphone dedicate, managerul companiei poate urmări unde se află maşina, cu ce viteză circulă, când este pornit motorul şi aşa mai departe. Aplicaţia este adresată companiilor cu flote de sub zece vehicule, indiferent de domeniul de activitate, iar costul este de 12 euro per dispozitiv.

„La început, soluţiile sunt adaptate pentru nevoile specifice ale unui client. Pe măsură ce le adoptă mai mulţi, acestea devin un standard, iar pe baza lui dezvoltăm o soluţie mai simplă, pe care oricine s-o poată folosi”, concluzionează Bobu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.