Jocul video care a devenit un simbol al Poloniei. Şi Barack Obama îl joacă

Autor: Ioana Matei Postat la 21 octombrie 2015 1089 afişări

Mare parte din tot ce ţine de joc – de la realizarea sunetului, prin muzică scrisă şi compusă în cadrul companiei, până la  activităţi de publishing – şi mare parte din marketing sunt realizate tot în cadrul companiei, echipele dedicate acestor activităţi lucrând cot la cot cu dezvoltatorii. Numărul total al angajaţilor este de peste 400, aproximativ 250 fiind dezvoltatori, iar ei provin din toată lumea. Compania a adoptat limba engleză în companie pentru ca echipele să funcţioneze.

În Polonia, Vrăjitorul este printre cele mai celebre serii de cărţi: romanele şi povestirile lui Andrzej Sapkowski prezintă aventurile unui monstru pe jumătate mutant vânător numit Geralt, prima povestire a autorului fiind publicată în Polonia în 1986. Deşi cartea nu este foarte cunoscută în afara graniţelor ţării, jocul a ajuns să se vândă în procent de 95%  în afara Poloniei – The Witcher ajunge în 109 ţări, printre cele mai importante pieţe fiind Statele Unite ale Americii, Anglia, Germania, Franţa, iar downloadul digital se poate face chiar şi în Vatican.

Dacă despre majoritatea jocurilor de acest tip aprecierile se leagă de faptul că  generează foarte multă adrenalină, The Witcher este prezentat ca un joc foarte bine scris. Cel care a scris scenariile, Jakub Szamalek, a publicat anterior romane de acţiune. A hotărât să se mute în industria jocurilor când lucra la doctoratul lui şi ajunsese să petreacă opt ore pe zi la bibliotecă. CD Projekt avea nevoie de un scriitor, aşa că s-a angajat în companie. Potrivit lui, scenariul are dimensiunea câtorva cărţi dat fiind faptul că, pe lângă linia generală a poveştii, trebuie să creeze şi liniile secundare ale acestuia, pentru diferitele opţiuni alese de un jucător, cât şi pentru dialogurile din joc. Pentru a ilustra multitudinea de scenarii, e suficient să ne gândim la cele 36 de sfârşituri diferite pe care le are jocul.

Echipa pe care o conduce trebuie să se asigure că jocul funcţionează în toate combinaţiile posibile, având grijă să se ferească de repetivitate, pentru că asta l-ar plictisi pe jucător. Astfel, atenţia la genul acesta de detalii a adus durata de producţie a celui de-al treila joc The Witcher la trei ani şi jumătate. Planul pe termen lung al CD Projekt Red este să se numere printre primii trei dezvoltatori din lume şi să administreze două dintre cele mai bine vândute francize de jocuri video la nivel global. Astfel, dacă cel de-al treilea joc al francizei The Witcher este ultimul, compania lucrează în prezent la dezvoltarea lui Cyberpunk 2077, un alt joc RPG inspirat de o serie de benzi desenate.

Cu o valoare mai mare de 80 de miliarde de dolari, industria jocurilor este mai mare decât industria filmului şi a muzicii şi creşte în continuare, potrivit directorului de comunicare al CD Projekt – astfel că este cel mai potrivit loc în care să creşti o afacere din zona de entertainment.

Potenţialul pieţei este vânat şi de companii care activează în România: piaţa locală este dominată de multinaţionale precum Ubisoft, EA Games, Gameloft şi King. Companiile de jocuri dezvoltate de români numără deocamdată MavenHut şi Atypical Games. Mavenhut, compania fondată de Bobby Voicu şi de Cristi Badea, este un producător local de jocuri pentru reţele sociale şi zona de mobile cu o cifră de afaceri de 10 milioane de lei în 2014. Andrei Lopată este un alt exemplu de producător local de jocuri, care, asemenea fondatorilor CD Projekt, este unul dintre cei cinci programatori care în 1992 au pus bazele a ceea ce se poate numi astăzi industria românească a jocurilor.

După munca în mai multe companii multinaţionale, a creat propria compania producătoare de jocuri, Atypical Games, iar cel mai recent joc lansat al acesteia, Radiation Island, a devenit primul pe nişa jocurilor de supravieţuire lansate pe platforme mobile – ajunsese după cinci zile de la lansare la 190.000 de downloaduri, clasându-se pe locul al doilea pe platforma App Store, după Minecraft, joc aflat în portofoliul Microsoft.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/jocul-video-care-a-devenit-un-simbol-al-poloniei-si-barack-obama-il-joaca-14856021
14856021
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.