În timp ce ţara lor intră în default, patru greci pariază 14 milioane de euro pe un proiect imobiliar în România

Autor: Cristina Roşca Postat la 01 iulie 2015 1098 afişări

Patru antreprenori greci pariază 14 milioane de euro pe un proiect imobiliar verde şi de lux la ieşirea din Bucureşti, unde vor să construiască 60 de vile şi să le vândă pe fiecare cu preţuri ce merg până la aproape o jumătate de milion de euro.

În timp ce ţara lor intră în default, patru greci pariază 14 milioane de euro pe un proiect imobiliar în România

Clientul ţintă al Amber Gardens are între 30 şi 50 de ani, este antreprenor, avocat sau, în unele cazuri expat „cu planuri mari“ pentru România. „Vorbim de familii tinere care caută acest stil de viaţă, verde şi de lux.“ Preţul unei case variază în funcţie de suprafaţa acesteia şi de dotări. Casele au suprafeţe ce variază între 200 şi 400 de metri pătraţi. Cele mai căutate nu sunt însă cele mai mici, ci cele de 250-300 mp care numără patru dormitoare şi care „vin la pachet“ cu o curte de 650 mp.

Proiectul cuprinde însă şi un teren de tenis, unul de joacă şi urmează a fi amenajate spaţii comerciale care să deservească cele 60 de vile. Investiţia în proiect se ridică la 14 milioane de euro, finanţarea pentru teren fiind obţinută de la bancă, iar banii pentru dezvoltarea proiectului din fondurile proprii ale investitorilor. Vilele Amber Gardens pot fi customizate de clienţi, însă aceştia trebuie să respecte arhitectura exterioară şi alte elemente predefinite. „Ei pot însă să aleagă să transforme trei dormitoare în două, să îşi adauge o pivniţă, o piscină sau un sistem smart home.“

Preţul unei case de 250 mp plus curte este de 260.000 de euro plus TVA, iar pentru una de 400 mp acesta urcă la 450.000 de euro plus TVA. Pentru o astfel de casă verde, circa 60-70% din cost este reprezentant de materiile prime care au preţuri mari. „Noi am reuşit să negociem cu furnizorii şi să obţinem discounturi foarte mari pentru că suntem unul dintre puţinele proiecte din Europa care să aibă acest model şi să aibă o asemenea amploare. Plus că alţi dezvoltatori au plătit mai mult pe teren.“ A ajutat şi faptul că designul a fost stabilit din timp, iar bugetul nu a fost depăşit. „Doar la design am lucrat doi ani. La o casă normală se lucrează trei luni.“ Proiectul a câştigat premiul întâi la Anuala de Arhitectură Bucureşti în 2013.

Până în prezent au fost deja vândute zece case (o parte fiind vândute înainte de finalizarea construcţiei), iar dezvoltatorul se află în negocieri pentru alte trei. Primii proprietari se pregătesc de mutare, stabilind acum detaliile designului interior. „Nu ne aşteptam să reuşim să vindem atât de repede. Este însă un semn că oamenii înţeleg ce înseamnă luxul verde. Oamenii vin şi cei mai mulţi ne spun că ne vizitează pentru că au primit recomandări.“

Leonidas Anastasopoulos spune că încă de la început el şi partenerii săi au fost convinşi că vor un proiect rezidenţial de lux, cu case verzi, cu consum cât mai mic de energie.

„Cei care s-au mutat în afara Bucureştiului cu care am vorbit se plângeau că trebuie să plătească sume prea mari pentru întreţinere, căldură şi alte ultilităţi.“ Potrivit antreprenorului, casele din cadrul proiectului Amber Gardens au fost construite astfel încât să consume de cinci ori mai puţină energie decât o locuinţă clasa A cu dimensiuni similare, economia realizându-se atât la încălzire, răcire şi ventilaţie, dar şi la consumul de apă caldă sau la iluminat. „Amber Gardens are la bază principiile designului bioclimatic, care ia în considerare variabile precum orientarea, direcţia vântului sau vegetaţia din jurul clădirilor.“ Astfel, casa este poziţionată în nordul spaţiului, cu grădina în faţă şi cu ferestre mari înspre soare. În faţa casei sunt amplasaţi pomi cu frunze căzătoare, care ajută vara pentru că ţin umbră, pe când iarna, fără frunze, lasă lumina să intre. Pe lateralele caselor se află conifere. Vorba zicalei, „Dumnezeu stă în detalii“.

Planurile celor patru antreprenori greci pentru România nu se opresc însă aici, fiind în prezent în căutare de terenuri pentru dezvoltarea de noi proiecte. Focusul este Bucureştiul. „Era mult mai uşor să vinzi în 2008, însă noi am finalizat proiecte şi în plină criză şi tot am reuşit să vindem. Mereu am mers către segmentul de lux.“ Preferă să vândă mai degrabă decât să îşi închirieze proiectele, iar acum simte că piaţa începe să se mişte. „Este greu să judecăm întreaga piaţă din ce am reuşit noi să vindem în câteva luni la Amber Gardens. Cred însă că scăderea dobânzilor încurajează astfel de investiţii.“ În aceste zile însă, toţi ochii stau însă aţintiţi asupra situaţiei din Grecia, care, în caz de înrăutăţire, ar putea aduce vânt de schimbare şi în România.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/in-timp-ce-tara-lor-intra-in-default-patru-greci-pariaza-14-milioane-de-euro-pe-un-proiect-imobiliar-in-romania-14523501
14523501
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.