Ei sunt responsabili de amenajarea celui mai înalt restaurant din România - VIDEO

Autor: Ioana Matei Postat la 10 august 2017 1832 afişări

După o călătorie de 29 de secunde cu liftul, până la etajul 36 al Skytower, cea mai mai înaltă clădire din România, am găsit, pe lângă o panoramă asupra Capitalei, o atmosferă asemănătoare celor din firmele retro americane. Responsabili de aceasta sunt Sebastian Mîndroiu şi Radu Călin, fondatorii studioului de design PickTwo. Cum au intrat pe nişa amenajărilor de restaurante şi care sunt în continuare planurile tinerilor arhitecţi au povestit într-o nouă ediţie a emisiunii Smart Business.

În prezent, cinci arhitecţi lucrează în cadrul PickTwo. ”Nu ne-am dorit neapărat colegi care să aibă cunoştinţe, ci colegi care să aibă o atitudine potrivită şi să fie deschişi să înveţe lucruri noi. Modul de lucru pe care l-am construit se poate învăţa şi suntem dispuşi să îl predăm. Este foarte importantă deschiderea lor, cu cât reuşesc să absoarbă mai mult, cu atât e mai bine.“ Anul trecut, cifra de afaceri a firmei a depăşit 100.000 de euro, iar pentru anul acesta spun că lucrurile vor evolua mai bine de atât, fără a oferi detalii exacte legate de creşterea previzionată. Fondatorii PickTwo Studio spun că nu lucrează direct cu bugetele direcţionate în amenajare de proprietarii restaurantelor, nu îşi doresc ca mare parte din activitatea lor să fie direcţionată înspre achiziţiile de la furnizori – însă precizează că un astfel de buget porneşte în România de la 300.000 de euro şi poate ajunge la 5-600.000 de euro, în funcţie de dimensiunea proiectului. Costurile cu arhitecţii se situează la 5-7% din valoarea investiţiei; poate ajunge chiar şi la 10% în cazul unor proiecte mai mici, dar care necesită la fel de mult timp, potrivit lor.

n prezent, au câteva proiecte în lucru, printre care o cofetărie Ana Pan, dar şi o sală de sport care ocupă un spaţiu generos în nordul Capitalei. n ceea ce priveşte planurile, tinerii spun că pe termen lung nu îşi doresc o creştere prea mare a echipei: ”Nu ne dorim un birou corporate de 40 de oameni, ar fi prea mult pentru noi şi nu ştiu dacă avem piaţa necesară pentru aşa ceva“. n schimb, vor să funcţioneze ca o agenţie de design interior care să înţeleagă şi să creeze brandurile de la bun început, să le furnizeze ulterior un concept de la cap la coadă. ”n prezent, noi lucrăm cu branduri şi le reinventăm sau le aducem după 4-5 ani ceva nou, astfel încât să se menţină în zona tendinţelor actuale. Ne-am dori să oferim acest serviciu de la bun început - adică să nu primim tema, ci să o aducem noi către client; cred că acolo am avea un aport mult mai mare şi am putea ridica ştacheta pe nişa aceasta“, descrie Radu Călin direcţia în care i-ar plăcea să se dezvolte PickTwo în continuare. 

Sebastian Mîndroiu spune că printre obiectivele lor se află şi extinderea în afara ţării, ”în regiune, şi nu numai; să încercăm să aducem lucruri interesante pe piaţa internaţională, acest lucru ar fi cu adevărat o provocare pentru noi şi cred că este ceva la care care vârsta ne permite să visăm. Implică experienţă, dar nu este imposibil şi cred că este interesant de încercat în continuare“.

Visele legate de această profesie fac ca Facultatea de Arhitectură să fie una unde pentru o secţie, cea de design interior de pildă, concurenţa la admitere să se ridice la 10 pe un loc. Potrivit celor doi antreprenori, circa jumătate dintre admişi ajung să profeseze în domeniu. n acest context, Sebastian Mîndroiu oferă câteva sfaturi tinerilor absolvenţi de arhitectură: ”n opinia mea, cele mai importante sunt atitudinea, disponibilitatea, foamea de cunoaştere. Cu cât investeşti mai mult timp în domeniul acesta, ajungi să stăpâneşti lucrurile, să te documentezi foarte bine şi să găseşti pe cineva care să te inspire şi să te ajute să te dezvolţi. Dacă eşti disponibil şi oferi timp, cu siguranţă se va întâmpla“. 

El spune că este ideal ca tinerii să meargă într-un birou, chiar şi ca interni, fără să fie plătiţi neapărat de la început, dar să înveţe ce se întâmplă acolo. ”Este foarte diferit tot ce înveţi teoretic în facultate şi uşor utopic, de tot ce se întâmplă în viaţa reală în care te loveşti de multe bariere, de pildă legislaţie, client, bugete, termene.“ Disponibilitatea este importantă şi în cazul lor; chiar dacă au trecut patru ani de la înfiinţarea firmei, agenda lor este în continuare una aglomerată. ”Lucrăm în continuare destul de mult, mai puţin decât lucram acum doi ani, când lucram şi sâmbăta, şi câteodată şi duminica. nsă avem zile pline, de la opt, opt şi jumătate dimineaţa, până după şapte seara. Nu sunt două zile la fel şi ne place asta, dar sunt pline, lucrăm cam 11-12 ore pe zi.“ Când vine vorba de căutările ideilor creative, acestea continuă şi în orele de după program. ”ţi iei tema şi după o săptămână-două vine ceva constructiv.“

n afara de arhitectură, celor doi le place să asculte muzică, de cele mai multe ori în timp ce lucrează, şi să se uite la filme: ”Sunt strâns legate, probabil tot de arte. Ne uităm la filme, dar urmărim mai degrabă decorul, modul în care cade lumina, şi mai puţin personajele.“ Se inspiră însă şi din lucrurile mai puţin plăcute. ”E interesant să priveşti şi cu alţi ochi lucrurile sau spaţiile care sunt mai vechi, să găseşti ceva frumos“, spune Radu Călin. El oferă exemplul unui magazin vechi de croitorie din centrul Bucureştiului, unde, glumeşte el, ”totul era ca în ‘89, inclusiv domnul croitor“. De altfel, tendinţele retro vintage sunt, potrivit lui, mai uşor de digerat pentru mase. ”Apar lucruri în decor cu care cumva masele sunt obişnuite: le-au văzut undeva, le recunosc, sunt uşor de digerat. Este rolul nostru să creăm o atmosferă, să te introducem într-o poveste; atunci când ai nişte sentimente într-un spaţiu, orice fel de sentimente, mai puţin cel de austeritate, cred că ne-am făcut treaba“, descrie Radu Călin modul în care îşi văd rolul.

”Cea mai mare bucurie a noastră, pe lângă momentul în care se concretizează un lucru, este când se populează acesta şi când vezi cum este exploatat de oameni, cum trăiesc ei în spaţiul proiectat de tine. l percep uşor diferit faţă de ce ne-am gândit noi. Sunt multe lucruri pe care le intuim, dar şi multe lucruri la care nu ne-am aşteptat sau sunt alte momente ale zilei în care spaţiul devine spectaculos“, descrie şi Mîndroiu una dintre satisfacţiile principale ale profesiei. Spre exemplu la Nor Sky Casual Restaurant, restaurantul în care ne aflăm, spaţiul devine spectaculos la apus, iar toţi clienţii restaurantului fac poze; or această atmosferă nu o intuiau în momentul în care au creat ”filmul“ de design al acestui restaurant.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.