Dreptul la o iarna blanda

Postat la 01 decembrie 2009 18 afişări

Acordul la care au ajuns Vladimir Putin si Iulia Timosenko in privinta platii gazelor rusesti cumparate de Ucraina inlatura riscul unei incapacitati de plata a Kievului, care ar fi deschis calea unui noi razboi al gazelor cu efect in toata Europa, mai cu seama ca acum situatia economica a Ucrainei este evident mai rea decat iarna trecuta.

PE SCURT

  • KAZAHSTAN

    Proprietarul Rompetrol creste. Compania KazMunaiGaz, proprietarul grupului Rompetrol, a finalizat cumpararea, impreuna cu firma de stat chineza CNPC Exploration and Development, a pachetului integral de actiuni al companiei MangistauMunaiGaz (MMG), prin intermediul Bursei de Valori din Kazahstan. Valoarea tranzactiei a fost estimata la 2,6 miliarde de dolari, iar achizitia a fost finantata printr-un credit oferit de Banca de Export-Import a Chinei. MMG, detinuta anterior de firma Central Asia Petroleum, cu sediul in Indonezia, este al patrulea mare producator de petrol si gaze din Kazahstan, detinand 36 de depozite de petrol si gaze, dintre care 15 in dezvoltare. Acordul privind vanzarea MMG a fost semnat in aprilie, cand, in cursul vizitei la Beijing a presedintelui kazah Nursultan Nazarbaev, China a fost de acord sa ofere credite de 10 miliarde de dolari Kazahstanului, in schimbul dreptului de a cumpara o participatie la MMG.KazMunaiGaz si CNPC vor opera MMG ca parteneri egali.

  • RUSIA

    Renault salveaza AvtoVAZ. Autoritatile ruse s-au angajat sa acorde un ajutor financiar de 1,7 miliarde de dolari companiei auto AvtoVAZ, confruntat cu o scadere drastica a vanzarilor, drept conditie pentru ca grupul francez Renault, care detine un sfert din actiunile AvtoVAZ, sa contribuie la modernizarea tehnologica a firmei rusesti cu investitii in valoare de cel putin 358 de milioane de dolari (240 de milioane de euro). Acordul a fost perfectat in cursul vizitei de saptamana trecuta a premierului rus Vladimir Putin la Paris, scrie Bloomberg. Pachetul de actiuni detinut de Renault la AvtoVAZ nu se va dilua in urma injectiei de capital, a asigurat Putin, precizand ca banii oferiti de stat vor fi folositi pentru restructurarea datoriilor AvtoVAZ, sustinerea cotei de piata (actualmente, un sfert din piata auto a Rusiei) si cresterea productiei anuale la 900.000 de masini.

  • LITUANIA

    Tot mai bine decat nimic. Lituania este prima dintre cele trei tari baltice dinspre care vin vesti bune, dupa ce economia tarii a crescut cu 6,1% in al treilea trimestru raportat la trimestrul anterior, conform datelor oficiale. Fata de al treilea trimestru din 2008, PIB a pierdut insa 14,2% (fata de estimari initiale de 14,3%), dupa ce in perioada aprilie-iunie a scazut cu 20,2%. Pe primele noua luni ale anului, PIB a scazut cu 15,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent. "Nu sunt semne ale unei imbunatatiri sustenabile in privinta functionarii pietei interne, asa incat ramanem prudenti in privinta perspectivelor de crestere pentru ultimul trimestru", a comentat Annika Lindblad, economist la compania de servicii financiare Nordea, citata de Reuters. Analistii au remarcat ca situatia cererii interne si a vanzarilor din retail a ramas nefavorabila in octombrie.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/dreptul-la-o-iarna-blanda-5145252
5145252
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.