Cum se pot transforma cărţile de nonficţiune în cursuri şi într-un model de afacere

Autor: Ioana Matei Postat la 24 septembrie 2015 639 afişări

După ce a realizat o serie de programe corporative educaţionale, Olimpia Meşa şi-a propus să facă o şcoală pentru autori prin care să îi ajute să îşi transforme cărţile de nonficţiune în cursuri şi într-un model de afacere.

Cum se pot transforma cărţile de nonficţiune în cursuri şi într-un model de afacere

Meşa şi-a obţinut certificările în acest domeniu studiind de acasă în cadrul unor cursuri online din Statele Unite ale Americii, unde există şi specializări de facultate în acest domeniu. Munca ei a fost apreciată de mentorul său american, CEO-ul companiei de design ce i-a oferit certficările, iar acesta a decis să-i acorde şi ei posibilitatea de a certifica oameni în Europa. A deschis astfel prima firmă de instructional design din Europa Centrală şi de Est, activitate pe care o desfăşoară în continuare pentru firme din România şi din Europa. Totodată, a început să livreze ea însăşi cursuri şi modele de training pentru diferite companii.

În toţi anii în care a interacţionat cu stilul american de muncă, a simţit nevoia unui proiect de care să îi facă plăcere să se ocupe. Ideea Book to Courses a fost o consecinţă logică a proiectelor de design corporativ, deoarece consta în schimbarea unei cărţi în cursuri livrate live. Evită formularea de model de business pentru proiectul său şi spune că, în străinătate, un autor de carte devenit mentor îşi sperie participanţii dacă vorbeşte şi despre un plan de business. A observat că mentorii ei din străinătate câştigă din această atitudine (specialista care i-a fost ei mentor a ajuns în doar şase luni la venituri de 500.000 de dolari, pe seama înscrierii a 570 de participanţi la cursurile sale, care au plătit pentru acestea între 1.000 şi 1.500 de dolari). „Sunt oameni din toată lumea şi toţi ne facem un business similar după modelul lor. Eu am ales domeniul acesta, dar sunt oameni care au expertiză în masaj, ori în alte domenii.“

Meşa lucrează la proiectul Book to Courses de aproximativ doi ani şi spune că investiţiile în acesta nu au fost foarte mari, dar au constat mai ales din timpul ei. Ce se poate transpune în cursuri? Potrivit lui Meşa, orice, de la orice carte nonficţională până la o colecţie de articole, ori de postări pe bloguri, sau chiar şi de emisiuni TV – în şcoala online creată totul se împleteşte în jurul experienţei utilizatorului. Există o serie de întrebări care ajută la conturarea celor mai bune „best selling ideas“, pentru că, potrivit Olimpiei Meşa, orice poate fi transformat, dar nu totul poate fi transformat în ceva profitabil. Totul se bazează pe cercetare, pe audienţe, astfel încât autorului să îi fie mai uşor să vândă ce a creat. Procesul de învăţare presupune o aplicabilitate practică, dezvoltată în jurul conţinutului deja existent. Spre exemplu, Oprah Winfrey predă un curs online, Oprah Life Class, bazat pe filme ale propriei sale emisiuni.

Meşa lucrează în continuare cu firma de design instrucţional din România – livrează în continuare cursuri, workshopuri, traininguri, fie pentru firme de traininguri, fie pentru multinaţionale. A realizat cursuri bazate pe principiul de gameficare, spre exemplu, a transformat conţinutul unui curs într-un gameboard, care se joacă la fel ca Monopoly, iar trainerul implicat nu trebuie să facă aproape nimic. Îşi doreşte totuşi să reducă numărul de colaborări cu marile companii, deoarece lucrul cu autori i-ar permite să îşi aleagă proiectele.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/cum-se-pot-transforma-cartile-de-nonfictiune-in-cursuri-si-intr-un-model-de-afacere-14742395
14742395
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.