Cum se face educaţie cu dobândă de 100%

Autor: Ioana Matei Postat la 18 iulie 2013 673 afişări

Instituţiile financiare nebancare intrigă din cauza dobânzilor care pot să ajungă uneori până la 90%. Pe de altă parte, sunt singura alternativă la îndemâna clienţilor neeligibili pentru bănci. Nevoile urgente ale celor care apelează la serviciile de finanţare cu sume mici, acordate pe termen scurt, s-au diversificat odată cu criza. Astfel, educaţia a devenit o nevoie pentru care clienţii se împrumută la fel de mult ca pentru cheltuielile curente. Îi vor ajuta împrumuturile să îşi îmbunătăţească nivelul de trai?

Cum se face educaţie cu dobândă de 100%

NALISTUL FINANCIAR DRAGOŞ CABAT CONSIDERĂ TOTUŞI CĂ O ASTFEL DE PROPORŢIE A CELOR CARE ÎMPRUMUTĂ BANI ÎN SCOPUL EDUCAŢIEI ESTE „CIUDATĂ„. Din punctul lui de vedere, majoritatea celor care aleg această modalitate de finanţare, rapidă şi cu dobânzi mari, au nevoie urgentă de bani, iar urgenţele sunt de obicei de natură medicală. De asemenea, pentru clienţii IFN-urilor, aceasta este de fapt unica soluţie de împrumut.

Chiar dacă majoritatea băncilor au servicii rapide de creditare destinate şi celor cu  venituri mici, clienţii sunt refuzaţi de bănci din motive precum întârzierea plăţilor la creditele anterioare. Iar soluţii precum creditul pentru nevoi personale cu o scadenţă asemănătoare împrumuturilor la o instituţie financiară nebancară şi cu o dobândă cuprinsă între 14 şi 20%, nu poate fi o alternativă pentru acest tip de clienţi.

„Noi nu am pretins niciodată că am fi varianta cea mai ieftină, ci doar că avem un contract de credit simplu şi transparent, în care rata nu creşte„, este motivaţia pe care Şandru o vede la cei care aleg Provident în pofida dobânzii anuale de 90%. Şandru crede că pentru aceşti clienţi este important să ştie că pot ţine situaţia sub control în cazul în care se întâmplă ceva neprevăzut şi nu pot plăti mai multe rate la timp. Alte avantaje sunt lipsa penalităţilor la întârzierile de plată  sau  comisionul de acordare egal, indiferent de suma împrumutată.

Faptul că dificultatea de a face un împrumut bancar nu le lasă alte opţiuni clienţilor IFN, mai ales în perioada de criză, a fost confirmat şi de studiul realizat, din care reiese că 62% dintre respondenţi au observat că în ultimii doi ani a fost mai greu să obţină un credit. „Şapte din zece oameni au declarat că le-ar fi imposibil să facă altfel rost de bani pentru o nevoie urgentă, iar şase din zece nu deţin un cont bancar„, spune Ivo Kalik, directorul general al Provident Financial România. Pentru 45% dintre aceştia o soluţie s-a dovedit totuşi utilizarea cardurilor de credit.

La Provident, peste 70% dintre cei care au făcut împrumuturi anul anterior au avut nevoie de reeşalonări totale sau parţiale, fie prin scăderea ratei împrumutului, fie prin prelungirea perioadei de îndatorare. În ce priveşte valoarea medie a unui împrumut, comparativ cu celelalte ţări în care grupul este prezent, acesta se situează în jurul valorii de 1.500 de lei, care ne situează pe penultimul loc, înainte de Mexic, unde valoarea medie a acestuia este echivalentul a 1.140 de lei.

Pe primul loc la valoarea medie se află Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria. În mod paradoxal, Mexicul ocupă împreună cu România poziţia fruntaşă la capitolul optimism: aproape jumătate dintre clienţi întrevăd o creştere economică (7% cred că va fi mult mai bine, iar 28 % cred ca va fi mai bine). În ce priveşte planurile pentru 2013, Provident va investi circa 30 de milioane de euro pentru a intra în patru noi judeţe: Bistriţa-Năsăud, Tulcea, Caraş-Severin şi Sălaj şi, până în septembrie se va extinde şi în Bulgaria, folosind echipa din România. Instituţia financiară activează în 65 de oraşe, prin intermediul a 3.900 de agenţi şi a circa 750 de angajaţi.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/cum-se-face-educatie-cu-dobanda-de-100-11129920
11129920
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.