Creştere în ritm german

Autor: Ioana Matei Postat la 01 martie 2018 305 afişări

După mai bine de un deceniu de activitate pe piaţa locală, subsidiara grupului german GEZE se îndreaptă spre afaceri de 4 milioane de euro. Care sunt paşii făcuţi de companie până la acest prag şi cum se vede piaţa imobiliară prin prisma nişei sistemelor premium de acţionare a uşilor, a ferestrelor şi a tehnologiei de siguranţă?

Creştere în ritm german

Cum se vede dezvoltarea pieţei imobiliare prin prisma proiectelor GEZE? ”Suntem într-o mică bulă: sunt investiţii foarte mari pe retail, office, industrial. Mulţi investitori şi dezvoltatori au înţeles că dacă construiesc o clădire şi o echipează cu sisteme premium aduc o valoare adăugată în piaţă; dacă ne uităm la anul calendaristic 2018, credem că piaţa va creşte, la fel şi începutul lui 2019, există proiecte anunţate şi în lucru.“ Din punctul lui de vedere, nu se va ajunge însă la o situaţie similară celei din 2008. ”Echipele de management au învăţat ceva din criza din 2008 şi bănuiesc că o nouă criză nu va fi atât de surprinzătoare. Crizele sunt însă normale, americanii vorbesc despre un ciclu de 10 ani.“ În sectorul construcţiilor, el se aşteaptă mai degrabă la o încetinire. Vlad Stanislav îşi aduce aminte că perioada crizei din 2008-2009 s-a resimţit în întregul sector al construcţiior, iar în activitatea GEZE mai târziu, în vara lui 2010.

El nu crede că în 2018 pe piaţa construcţiilor va fi o criză: ”Va veni însă o încetinire după această expansiune masivă în retail, office şi industrial. Probleme pot fi din cauza instabilităţii politice din România, din Europa de Est - avem o criză şi în Ungaria, şi în Polonia, tot ce este posibil să vedem o încetinire din cauza instabilităţii politice. Dacă aş fi investitor, aş fi foarte atent dacă aş deschide în România o fabrică.“

În contextul în care activitatea firmei este construită în jurul tehnologiilor de siguranţă, Vlad Stanislav poate să ofere şi o perspectivă a modului în care s-a schimbat viziunea asupra sistemelor de siguranţă din clădiri. ”S-a schimbat puţin viziunea după Colectiv, a fost un efort de câteva luni – apoi situaţia a revenit; dacă la nivel european nu există un spaţiu care să funcţioneze fără autorizaţie, la noi se poate.“ El spune că peste 90% din clădirile din România nu au astfel de sisteme de siguranţă, iar când vine vorba despre piaţa rezidenţială nouă, proiectele prevăzute cu astfel de sisteme pot fi numărate pe degete. Vlad Stanislav spune că provocările cu care se confruntă pe piaţa în care activează se leagă mai ales de mentalităţi. ”Ne plac foarte mult lucrurile premium, dar nu suntem neapărat dispuşi să plătim pentru ele. Ne confruntăm cu ambiguitate şi sincope în procesul de derulare a unui proiect - sunt multe părţi implicate într-un proiect care îşi asumă atribuţii pe care nu le au.“

Planurile pentru anul acesta includ dezvoltarea unei echipe pentru servicii de mentenanţă in-house. Totodată, planurile vizează şi lansarea unor produse inovatoare din sfera digitalizării, a interconectării şi a cloudului. ”Toate uşile şi tehnologiile GEZE dintr-o clădire pot fi conectate şi interconectate, iar toate datele, stocate în cloud - putem veni cu un concept de mentenanţă preventivă“, explică el. Un astfel de produs, pe lângă faptul că ar putea controla eficienţa energetică a clădirii, de pildă, poate fi personalizat – un invitat în birourile respective ar putea fi ghidat, prin intermediul smartphone-ului, în clădire fără să cunoască structura acesteia.

Vlad Stanislav (39 de ani) şi-a construit toată cariera în domeniul vânzărilor business to business. Originar din Braşov, a studiat la Facultatea de Studii Economice, în cadrul Universităţii Transilvania (1998-2002), iar ulterior a urmat şi un program masteral de administrare a afacerilor în Bucureşti. După câţiva ani în care a cochetat cu antreprenoriatul, tot în domeniul în care activează în prezent, a decis să înveţe din rigorile unei multinaţionale şi a trecut la statutul de angajat, evoluând în diferite roluri în sectorul construcţiilor. Primul rol de country manager l-a avut în 2006, la compania Vedag România; în ianuarie 2008 a devenit managing director al GEZE România. Vlad Stanislav estimează valoarea pieţei pe care activează, tehnologia de top pentru uşi şi ferestre, excluzând alte aspecte care ţin de siguranţă (sprinklere, alte tipuri de sisteme – luând în calcul exclusiv proiectele de retail, office, logistică), la 10 – 12 milioane de euro.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.