Chirurgul care vinde încălţări de 30 de milioane de lei

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 26 august 2015 10854 afişări

Chirurgul care vinde încălţări de 30 de milioane de lei

Profitabilitatea companiei a înregistrat anul trecut un salt important, până la 1,18 milioane de lei, după ce vreme de trei ani s-a menţinut constantă, în jurul a 300.000 de lei pe an, conform datelor de la Ministerul Finanţelor. Cum retailerul se află în extindere, numărul de angajaţi a depăşit 100 de oameni, mai mulţi cu 20 faţă de anul trecut.

Afacerea Ecco, aflată astăzi pe locul trei în rândul celor mai mari producători de încălţăminte din lume, a luat naştere în Danemarca în urmă cu 52 de ani, când Karl Toosbuy a luat decizia să producă cei mai confortabili pantofi din lume. Acum, afacerea este prezentă în 50 de ţări şi are peste 17.000 de angajaţi. Ecco este unul dintre cei mai mari patru producători de piele din lume, iar o treime din pielea produsă în cele patru tăbăcării, din Olanda, Indonezia, Thailanda şi China, este materie primă pentru alte companii, cum ar fi Louis Vuitton sau pentru cei care fac accesorii pentru produse Apple.

Pe plan local, piaţa retailului de încălţăminte a suferit modificări dramatice pe parcursul ultimilor ani. Astfel, reţeaua germană Deichmnan, intrată pe piaţă în urmă cu opt ani, a ajuns lider, cu o cifră de afaceri de peste 293 milioane de lei anul trecut, în creştere cu aproape 17 procente faţă de 2013 (203 milioane de lei). Comerciantul german a vândut anul trecut cu 230.000 de perechi de încălţăminte mai mult decât în 2013, ajungând la un total de 2,76 milioane de perechi. Pe de altă parte, reţeaua Leonardo, dezvoltată de antreprenorul Florin Panea din 1997, se află acum în faliment; în 2009, Leonardo era cea mai mare reţea de magazine de încălţăminte locală, cu 146 de spaţii în ţară, 55 în Ungaria, două în Bulgaria şi unul în Republica Moldova. În 2009 avea o cifră de afaceri de peste 140 de milioane de euro, profit de 4 milioane de euro şi 3.000 de angajaţi.

Următoarele locuri în clasamentul retailerilor de profil sunt ocupate de Otter Distribution (cifră de afaceri de 95 de milioane de euro în 2013), Benvenutti (67 de milioane de euro în 2013), Leather & Shoe (46 de milioane de euro în 2013) şi Pestos (30 de milioane de euro în 2013).

În aceeaşi piaţă sunt prezenţi şi antreprenori români cu afaceri de dimensiuni mai mici, cum ar fi Guban, Mussette sau Denis, care au nu numai magazine pentru desfacerea mărfurilor, dar şi fabrici de încălţăminte. De fapt, la capitolul producţiei de încălţăminte, în întreaga ţară sunt zeci de producători, concentraţi mai cu seamă în partea de vest a ţării, iar mai bine de 80% din pantofii care ies pe poarta fabricii merg peste hotare. Valoarea exporturilor, plasată anul trecut la 1,3 miliarde de dolari, este de patru ori mai mare decât a importurilor, industria de îmbrăcăminte şi încălţăminte fiind al doilea domeniu ca valoare a exporturilor, după cel auto.

Importurile de încălţăminte însă, sunt dominate mai cu seamă pe produse ieftine, peste 90% având preţuri aflate în jurul a 10 euro. Afacerea medicului clujean este, din acest punct de vedere, cumva contra apetitului de consum al marii mase, încălţările de pe rafturile magazinelor Ecco având preţuri care se plasează în jurul a 100 de euro, dar urcă şi spre 200 de euro. Fiind încrezător în evoluţia reţelei de magazine, Victor Tighinean a mizat încă o dată pe flerul său de antreprenor, iar acum are în derulare, împreună cu alţi membri ai familiei sale, o investiţie într-un bloc de locuinţe, tot la Cluj.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/chirurgul-care-vinde-incaltari-de-30-de-milioane-de-lei-14688129
14688129
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.