Bursa vrajbei noastre

Postat la 19 aprilie 2013 78 afişări

Fără listări şi cu tot mai puţini investitori, bursa de la bucureşti a devenit platforma de tranzacţionare a orgoliilor personale ale brokerilor care, învrăjbiţi de situaţia dramatică în care se află piaţa, se luptă pentru a controla ce a mai rămas. La câteva mii de kilometri distanţă, bursele din Viena şi Varşovia, printre cei mai acerbi concurenţi din europa centrală şi de est, se pregătesc să îşi unească forţele pentru a fuziona într-un operator gigant care dă frisoane reci pe şira spinării jucătorilor din liga mare, aşa cum sunt Deutsche boerse sau London stock exchange.

Bursa vrajbei noastre

În timp ce la Bucureşti se ascute securea războiului, la Viena şi Varşovia se suflecă mânecile pentru o fuziune care ar crea un operator gigant în regiune cu o capitalizare cumulată de 260 miliarde de euro. Bursele de la Varşovia şi Viena, cele mai mari din Europa Centrală şi de Est, discută o fuziune, potrivit unor surse citate de Bloomberg. O astfel de mişcare ar face ca viitorul bursei de la Bucureşti să fie şi mai incert, deoarece este greu de crezut că piaţa locală ar putea ieşi vreodată din umbra grupului care s-ar crea din fuziunea Varşovia-Viena pentru a concura pentru capitalul fondurilor străine de investiţii.

Singura veste bună pentru Bursa de la Bucureşti din acest început de an este că Guvernul s-a ţinut de cuvânt şi a acceptat să vândă 15% din acţiunile Transgaz printr-o ofertă secundară. Statul vrea să strângă între 68 şi 91 milioane de euro de la investitori din vânzarea acţiunilor Transgaz. Oferta este în plină desfăşurare, iar interesul din partea investitorilor este ridicat. Tranşa rezervată investitorilor de retail este deja suprasubscrisă, termen ce aminteşte de zilele bune ale bursei. În 2007, când Transgaz s-a listat la bursă, oferta de acţiuni a stârnit un interes uriaş din partea investitorilor. Atunci, investitorii au suprasubscris de aproape 28 de ori oferta iniţială de acţiuni, valoarea subscrierilor depăşind 1,8 mld. euro.

Ar mai putea urma şi alte listări din partea statului, dar nu pentru că bursa este atractivă, ci mai ales pentru că Guvernul are nevoie de bani pentru a umple deficitul bugetar, iar Fondul Monetar Internaţional presează statul să se ţină de cuvânt.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/bursa-vrajbei-noastre-10766526
10766526
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.