Alfred Beck: "Nu cultiv vie pe 52 de hectare doar pentru a bea eu vinul“

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 02 octombrie 2015 888 afişări

Alfred Beck: "Nu cultiv vie pe 52 de hectare doar pentru a bea eu vinul“

Desigur, „investiţia este emoţională, pentru că dacă nu era aşa se ducea spre zona de profit rapid, pentru a urmări volume mari. Am ales să facem mai puţin şi mai bun, chiar dacă n-au venit imediat banii înapoi. Proprietarul vrea să aibă cu ce se mândri când vine aici şi dacă ar fi o cifră de afaceri cu 100.000 de euro mai mare, la nivelul afacerilor familiei nu are impact“, argumentează Ciupercă.

În Crama Liliac, au fost deja încheiate trei etape de invesţiţii pe parcursul a cinci ani: investiţia iniţială de 3 milioane euro a fost realizată în 2011 pentru preluarea şi cultivarea a 38 de hectare de vie în Transilvania, în regiunea Batoş (Mureş) şi Vermeş Lechinţa (Bistriţa-Năsăud) şi pentru dezvoltarea unităţii de vinificare. În 2012-2013 au urmat investiţii de 1 milion de euro, pentru extinderea suprafeţelor de viţă-de-vie cultivate şi a facilităţilor de producţie, iar a treia investiţie, de aproape 1 milion de euro, a vizat extinderea cramei pe parcursul anului trecut. amb Wine deţine astfel aproape 53 de hectare plantate cu struguri de soiuri nobile şi are o capacitate de producţie de 260.000 litri (aproximativ 340.000 de sticle), folosind cele mai moderne tehnologii de vinificare, inclusiv metoda schilfwein, o premieră în România, folosită pentru producerea vinului de desert Nectar de Transylvania.

Desigur, investiţia în Crama Liliac este a unui pasionat de vin, care a avut şi confortul de a putea cheltui fără a se simţi presat de profit. Dar austriacul a ales terenurile cultivate cu vie pentru a dezvolta o afacere. „Nu cultiv vie pe 52 de hectare doar pentru a bea eu vinul“, spune austriacul. Iar la aniversarea a cinci ani de activitate a cramei una dintre cifrele anunţate este dublarea vânzărilor din primul semestru al acestui an faţă de aceeaşi perioadă din 2014. Valoarea rulajelor a depăşit 1,4 milioane de lei, depăşind estimările iniţiale pentru anul în curs. amb Wine Company, care operează Crama Liliac, exportă 10% din producţie în ţări ca Austria, Danemarca, Germania, Marea Britanie, Luxemburg, Cehia şi Polonia, iar pentru anul următor planurile vizează intrarea pe piaţa din SUA. Pe termen mediu, Alfred Beck se aşteaptă ca exporturile să reprezinte circa 30% din vânzările companiei, care vinde pe plan local 80% din vinuri în horeca, prin intermediul a 300 de clienţi. Crama Liliac îşi mai vinde vinurile şi în magazine specializate şi în reţeaua Mega Image, dar listarea produselor şi în alte reţelele de comerţ modern nu face parte din planurile companiei, care preferă să menţină sticlele sale în zona premium.

Pentru dezvoltarea cramei sale din Transilvania, Alfred Beck a adus un oenolog austriac, pe Rudolf Krizan, care la prima sa venire în ţară, într-o zi urâtă de toamnă, s-a gândit că este singurul drum pe care îl va face în România; patru ani mai târziu, calculează el, s-a urcat în avion de 80 de ori pentru a ajunge la crama din Transilvania.

Şi miliardarul austriac face mai multe drumuri pe an în România, dar nu numai pentru a merge la cramă, se ocupă şi de celelalte activităţi pe care le are pe piaţă. Spune că îi place România, şi istoria ei, şi chiar numele cramei l-a ales inspirat nu de floare, ci pentru a duce consumatorii cu gândul la „istoria bogată a locurilor, iar Dracula părea un nume prea tare pentru a-l asocia vinurilor“, spune austriacul.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/alfred-beck-nu-cultiv-vie-pe-52-de-hectare-doar-pentru-a-bea-eu-vinul-14784441
14784441
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.