A pornit o afacere cu 30 de maşini de cusut, iar acum are peste 1.000 de angajaţi şi câştigă 3 mil. de euro

Autor: Cristina Roşca Postat la 17 iunie 2014 3455 afişări

A pornit o afacere cu 30 de maşini de cusut, iar acum are peste 1.000 de angajaţi şi câştigă 3 mil. de euro

Pandora Prod îşi păstrează clienţii pe termen lung, preferând relaţii de lungă durată. Producătorul român găseşte clienţii prin intermediul furnizorilor de textile, de utilaje sau la Târgul de la Paris, unde participă frecvent. „Suntem în permanenţă în căutare de clienţi noi, însă ne orientăm doar către brandurile exclusiviste şi de lux.“ Dorel Simiz spune că producătorul de textile Pandora Prod lucrează direct cu toţi clienţii din portofoliu, având agenţi în Spania şi Marea Britanie.

Fără a oferi detalii, omul de afaceri spune că Pandora Prod a produs „o parte din costumaţia de olimpiadă a uneia dintre ţările participante. Nu România“. „De când am optat pentru realizarea de produse integrate primim schiţa de la client, iar o echipă de-a noastră realizează prototipuri cu care merge la client.“ Dintre acestea sunt alese o parte care sunt dezvoltate într-un număr limitat şi apoi trimise la client pentru aprobare. După ce primesc OK-ul începe producţia de serie. „Tot noi ne ocupăm şi de propunerea ţesăturilor sau a accesoriilor.“ Producătorul român are o reţea de circa 200 de furnizori.

Antreprenorul explică faptul că recesiunea i-a obligat să iasă din zona de confort şi să se orienteze către un alt segment de clienţi: „Altfel nu am fi supravieţuit“.

Când a decis să restructureze businessul, familia Simiz a închis fabrica de la Măcin, amplasată într-un spaţiu închiriat. Le-a păstrat însă pe cele din Tecuci – o clădire – şi Focşani – două clădiri. Tot atunci a ajuns la 1.000 de angajaţi faţă de maximul de 1.500. „Acum căutăm să angajăm alţi 150. Găsim greu angajaţi calificaţi. Anual organizăm un program de calificare internă, pentru că lucrăm cu branduri de lux, care  comandă produse complexe, astfel că avem nevoie de oameni foarte buni.“

Salariile muncitorilor (cei mai mulţi dintre ei croitori) ajung la 1.300 de lei net, fiind luate în considerare orele suplimentare şi bonurile de masă. Obiectivul companiei este, potrivit lui Dorel Boris Simiz să ajungă la salarii de 1.400 - 1.500 de lei.

Producătorii de textile şi încălţăminte sunt printre cei mai mari angajatori din România, având sute, unii chiar peste 1.000 de angajaţi. Salariul mediu însă nu depăşeşte de multe ori 1.000 de lei net (220 de euro), fiind astfel cu peste 40% sub media pe ţară.

România este însă unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa producţiei de textile şi încălţăminte datorită forţei de muncă bine pregătite, apropierii de pieţele vestice şi salariilor mici, mult sub nivelul din Occident. Cei mai mari zece producători de textile din România după cifra de afaceri au peste 6.000 de angajaţi şi un business cumulat de 2,2 mld. lei (500 mil. euro).

În piaţa de profil se lucrează intens în perioada mai-decembrie, celelalte luni fiind considerate extrasezon. „Pentru a avea o continuitate în activitate care să ne permită să ne plătim constant angajaţii am instaurat un sistem de discounturi pentru clienţii care comandă în lunile de extrasezon.“ După ce a aplicat acest sistem în ultimii ani, fabricile nu au mai simţit diferenţele la fel de puternic, explică Dorel Simiz.

„Recent am construit o nouă fabrică, investind câteva milioane de euro. Am apelat pentru investiţie şi la bănci, care ne oferă în continuare credite.“ Politica Pandora Prod prevede însă ca maximum 50% din necesarul de finanţare să vină de la bănci, restul din fonduri proprii. „Anual, 70-80% din profit este reinvestit.“ Astăzi, toată fabricile Pandora Prod se află pe terenuri proprii. În prezent compania produce la capacitate maximă şi subcontractează fabrici din România şi Bulgaria pentru circa 20% din volumul total al comenzilor. În fabricile proprii, realizează lunar aproximativ 70.000 de articole, iar cu tot cu subcontractori ajunge la 90.000. Din totalul producţiei circa 60% reprezintă articole de damă, iar restul articole de bărbaţi.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/a-pornit-o-afacere-cu-30-de-masini-de-cusut-iar-acum-are-peste-1-000-de-angajati-si-castiga-3-mil-de-euro-12774639
12774639
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.