Ce acţiuni au tranzacţionat în martie fondurile de pensii private Pilon II la Bursa de Valori Bucureşti: NN Pensii a cumpărat Electrica, Metropolitan a dat Banca Transilvania şi Petrom, dar cea mai căutată acţiune a fost Romgaz cu 77 mil. lei

Autor: Liviu Popescu Postat la 02 mai 2024 67 afişări

Ce acţiuni au tranzacţionat în martie fondurile de pensii private Pilon II la Bursa de Valori Bucureşti: NN Pensii a cumpărat Electrica, Metropolitan a dat Banca Transilvania şi Petrom, dar cea mai căutată acţiune a fost Romgaz cu 77 mil. lei

Aripi, AZT Viitorul Tău, BCR Pensii, Metropolitan Life Pensii Private şi NN Pensii au fost fondurile de pensii private Pilon II care în luna martie au avut activitate la Bursa de Valori Bucureşti, atât în sensul cumpărarii de acţiuni, cât şi pe partea de vânzarea, cea din urmă intervenind mai degrabă pe fondul atingerii limitei de 5% din activ, arată datele agregate de ZF.

Astfel, pe partea de achiziţii, fondurile menţionate mai sus au cumpărat acţiuni de 198 mil. lei la companii precum BRD Soc Gen, Electrica, Hidroelectrica, Romgaz. De altfel în cazul Romgaz se înregistrează cele mai mari cumpărări de acţiuni, de 77 mil. lei, din partea Aripi (155.000 de acţiuni), AZT Viitorul Tău (698.000 de acţiuni), BCR Pensii (70.000), Metropolitan Life (530.039 acţiuni). La polul opus, vânzări a avut în special Metropolitan Life – la Banca Transilvania şi la OMV Petrom - în contextul în care deţinerile se apropie de pragul de 5% din activul fondului.

“În timp ce investiţiile în Hidroelectrica depăşesc limita de 5% din activul unui fond la mai mult de jumătate din fondurile de pensii private Pilon 2 pentru ca legislaţia permite investirea până la 10% în societăţi în care statul deţine peste 50% din emitent, companiile private nu beneficiază de acelaşi tratament preferenţial. Ca urmare în martie mai multe fonduri de pensii s-au văzut nevoite să vândă Banca Transilvania şi OMV Petrom ca urmare a creşterii preţului acţiunilor acestor emitenţi, ceea ce a condus la depăşirea limitei de 5%. Deci aceste vânzări nu trebuie văzute ca un semn ca fondurile de pensii nu mai vor să investească în aceşti emitenţi, ci doar ca o recalibrare a portofoliului pentru încadrarea în prevederile legale”, spune George Moţ, administrator al platformei desprepensiiprivate.ro.

Mai jos, tranzacţiile fiecărui fond Pilon 2 în martie:

Aripi

Fondul de pensii Aripi, administrat de Generali, a cumpărat în martie 155.000 de acţiuni Romgaz (echivalentul unor tranzacţii de 8,2 mil. lei la un preţ mediu pe acţiune de 52,65 lei).

AZT Viitorul Tău

Fondul a cumpărat aproape 600.000 de acţiuni TLV în martie, 624.000 de acţiuni BRD şi aproape 700.000 de acţiuni SNG.

BCR Pensii

La Bursa de Valori Bucureşti BCR Pensii a vândut 125.000 de acţiuni Alro Slatina, 222.000 de acţiuni TLV şi 394.000 de acţiuni FP, şi în schimb a cumpărat 70.000 de acţiuni SNG.

Metropolitan Life

Acest fond a fost cel mai activ în martie ca număr de tranzacţii. Administratorul a vândut 1,5 milioane de acţiuni TLV şi alte 44 mil. de acţiuni Petrom. În schimb a cumpărat BRD, MedLife, One United Properties, Romgaz şi TTS.

NN Pensii

Cel mai mare fond Pilon II din România a cumpărat 2,5 milioane de acţiuni Electrica pentru 33 mil. lei.

 ​

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.