Strategie austriacă, pacienţi români

Autor: Ioana Matei Postat la 15 februarie 2018 644 afişări

Piaţa locală este printre cele mai importante pentru grupul vienez de servicii medicale private WPK, cu afaceri anuale de peste 80 de milioane de euro. Numărul pacienţilor români care ajung acolo pentru tratament se dublează de la an la an şi a ajuns la peste 600 în 2017. Medicul Walter Ebm, CEO şi unul dintre proprietarii spitalului, vizitează din ce în ce mai des România, dezvoltarea businessului vienez fiind şi în viitor strâns conectată cu piaţa locală.

Strategie austriacă, pacienţi români

CEO-ul WPK consideră că nu există o reţetă pentru un sistem de sănătate ”sănătos“, dar crede că abordarea diferă în funcţie de aportul public în sănătate, de cât de important este acest sistem deopotrivă pentru cetăţeni şi pentru guverne. ”De cele mai multe ori, în perioada alegerilor, politicienii spun că vor face multe pentru sistemul de sănătate, dar apoi uită. Se întâmplă mereu la fel.“ Austriacul este de părere că în viitor oamenii se vor baza din ce în ce mai puţin pe susţinerea publică în ceea ce priveşte îngrijirea medicală.

”Cred că în viitor cel mai important este ca fiecare să aibă grijă de el însuşi, să nu creadă că guvernul, statul poate să facă totul pentru el. Toată lumea trebuie să fie conştientă că trebuie să facă ceva pentru sănătate, toată lumea ştie că dacă îmbătrâneşte, câteodată se va îmbolnăvi, toţi oamenii trebuie să facă ceva pentru ei înşişi.“ Astfel, medicul încurajează metodele private pentru îngrijirea medicală în viitor. ”În Austria, asigurarea privată de sănătate este foarte importantă, cred că 20% dintre oameni au o astfel de asigurare. Nu ştiu dacă în România există o astfel de orientare, dar ar trebui să existe; nu putem crede că statul va face totul pentru noi.“

El vorbeşte şi despre Marea Britanie, unde spune că presiunea pe sistemul naţional de sănătate este deja foarte mare: ”Sistemul public de sănătate, pe care se bazează majoritatea oamenilor, nu este suficient finanţat, oamenii cred că vor primi totul, dar nu primesc nimic. Au un sistem în care se face un triaj – spre exemplu, dacă au 80 de ani şi au nevoie de o înlocuire de şold, li se spune că vor avea prioritate cei cu vârste de 50 de ani aflaţi pe liste pentru aceeaşi procedură.“

În continuare, strategia WPK implică extinderea afacerii prin aducerea de pacienţi din ţări est-europene, iar Walter Ebm exclude ferm expansiunea prin construirea de spitale în afara Vienei. Astfel, din punctul de vedere al medicului, creşterea din următorii ani depinde mereu de economia acestor ţări: ”Dacă economiile sunt bune şi oamenii îşi pot permite tratamentele acestea, afacerea va creşte“.

Dacă expansiunea în afara graniţelor cu spitale nu intră în strategia lor, CEO-ul WPK spune că au decis să abordeze segmentul farmaciilor. ”Am decis să deschidem câteva farmacii aici, în urma experienţei foarte bune pe care o avem cu acestea în Cehia.“ Nu au hotărât încă felul în care vor intra pe această piaţă, însă vor lua o decizie în acest sens în câteva luni. ”Vrem să deschidem câteva farmacii mici în care să avem aceste produse farmaceutice pe care, în mod normal, este mai greu să le găseşti în România, mai ales pentru tratamente specifice anticancer. Vedem că pacienţii vin în Austria, încep tratamentele acolo, apoi se întorc în ţară şi trebuie să ia medicamentele cu ei din Austria. Aşadar, ar trebui să existe posibilitatea să le cumpere de aici.“ Spune că vor deschide primele farmacii în Bucureşti, locul de unde vin de altfel majoritatea pacienţilor.

WPK a fost înfiinţat în 1871, iar medicul austriac se află la conducerea businessului din 1995; când l-a şi preluat, de altfel, împreună cu alţi nouă medici. Spune că de la preluarea businessului au investit constant; nu oferă informaţii despre un buget anual, însă, spre exemplu, acum doi ani au investit 20 de milioane de euro în extinderea într-o nouă clădire. ”Nu este o chestiune de buget prestabilit, ci de proiectele în care decidem să investim; anul trecut investiţia nu a fost foarte mare fiindcă nu am construit noi corpuri de clădire.“

Dr. Ebm vorbeşte despre profesia de medic ca una în permanenţă schimbare, pentru care medicii trebuie să se adapteze, la fel ca managerii unei companii: ”Dacă în trecut exista un singur medic care trata o boală, acum lucrurile stau altfel: are nevoie de asistente calificate, există şi asistenţi academicieni, la acelaşi nivel ierarhic cu medicii. Există nevoia de medici specializaţi în fiecare domeniu de activitate - radiologie, medici de laborator, histologie etc. - astfel că doctorul din viitor este diferit, trebuie să funcţioneze în echipă, la fel ca în management. Medicina include un spectru atât de larg, încât nu le poţi acoperi pe toate.“ Iar când vine vorba despre sfaturile pe care să le adreseze medicilor aflaţi la început de carieră, se rezumă la unul singur: ”Să îşi iubească pacienţii. Lucrezi cu oameni; la propriu, majoritatea au nevoie de tine, au încredere în tine şi cred că vei face ce este cel mai bine pentru ei, astfel că cred că acesta este cel mai important lucru.“

La fel ca în România, sistemul de sănătate din Austria are două niveluri, în care îngrijirea cetăţenilor este asigurată de stat şi printr-un sistem privat de asigurări de sănătate - o parte dintre indivizi aleg să îşi finanţeze singuri îngrijirea, prin intermediul asigurării. La fel ca pe piaţa locală, indivizii devin automat asiguraţi în momentul în care se angajează sau ies la pensie.

În Uniunea Europeană, cele mai mari cheltuieli cu sănătatea pe cap de locuitor (în anul 2015 sau pentru cel mai apropiat an pentru care există informaţii publice disponibile) sunt în Luxemburg, Germania şi Olanda; România se află la polul opus, alături de Letonia şi Bulgaria.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.