Un violoncelist, prieten cu Putin, a mutat milioane de euro prin conturi bancare elveţiene

Autor: Petru Mazilu Postat la 08 martie 2023 55 afişări

Un violoncelist care are legături cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a mutat milioane de euro prin conturi bancare elveţiene fără a fi verificat de administratorii sistemului. Patru bancheri se vor prezenta în faţa instanţei din Zurich pentru a oferii detalii despre acest caz, potrivit Reuters.

Un violoncelist, prieten cu Putin, a mutat milioane de euro prin conturi bancare elveţiene

Procurorii susţin că patru bancheri l-au ajutat pe Serghei Roldugin, un prieten apropiat al preşedintelui rus, să depună milioane de franci elveţieni în Elveţia. Aceştia urmează să se prezinte miercuri la Tribunalul districtual din Zurich, fiind acuzaţi de „lipsă de diligenţă în tranzacţiile financiare”.

Procurorii susţin că nu au făcut suficient pentru a determina identitatea beneficiarului real al fondurilor. Bancherii, trei ruşi care lucrau la Zurich şi un elveţian, vor nega acuzaţiile care li se aduc, a declarat unul dintre avocaţii lor.

Roldugin a fost numit proprietarul a două conturi deschise la Gazprombank Elveţia GZPRI.MM în 2014, în care au intrat milioane de franci din Rusia. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că Roldugin, care apare pe lista elveţiană a ruşilor sancţionaţi, nu avea nicio activitate oficială de om de afaceri.

Însuşi muzicianul a declarat pentru New York Times că nu este un om de afaceri şi că nu deţine milioane de euro, scrie în documentele procurorilor.

„La momentul deschiderii contului, în diverse articole.... s-a raportat că Serghei Roldugin era un prieten apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin şi naşul fiicei sale", se arată în rechizitoriu.

Alte semnale de alarmă au fost ignorate, iar suspecţii nu au încercat să verifice dacă Roldugin este adevăratul proprietar şi nu au anchetat nici originea banilor, se mai arată în rechizitoriu. În documentele băncii, a fost listată doar activitatea profesională a lui Roldugin ca muzician, ceea ce face ca proprietatea şi implicarea sa să nu fie „în niciun fel plauzibile", au stabilit procurorii.

În Elveţia, băncile sunt obligate să respingă sau să înceteze relaţiile de afaceri dacă există îndoieli cu privire la identitatea părţii contractante.

Ambele conturi au fost închise în septembrie 2016. Procurorul cere pedepse cu suspendare de şapte luni pentru fiecare dintre bancheri.

Cazul evidenţiază modul în care persoane precum Roldugin au fost folosite pentru a-i pe adevăraţii proprietari ai banilor, se arată în rechizitoriu.

„Este bine cunoscut faptul că preşedintele rus Putin are oficial doar un venit de 100.000 de franci elveţieni şi nu este bogat, dar de fapt are active enorme care sunt gestionate de persoane apropiate lui", se mai arată în rechizitoriu.

În trecut, Vladimir Putin a declarat că Roldugin este un prieten, un muzician strălucit şi un binefăcător care a câştigat în mod cinstit nişte bani dintr-o participaţie minoritară la o companie rusă. Kremlinul a respins orice sugestie conform căreia fondurile lui Roldugin ar avea legătură cu liderul rus.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
violoncelist,
vladimir putin,
conturi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.