Putin, trădat? Unul dintre aliaţii săi trimite ajutoare umanitare Ucrainei şi se împrieteneşte cu Statele Unite

Postat la 18 septembrie 2023 76 afişări

Putin, trădat? Unul dintre aliaţii săi trimite ajutoare umanitare Ucrainei şi se împrieteneşte cu Statele Unite

85 de soldaţi americani şi 175 de armeni au început exerciţiul „Eagle Partner” care va dura 10 zile.

Rusia consideră acest exerciţiu drept o ,,acţiune neprietenoasă", deşi în ultimul timp, premierul Armeniei susţine că nu a mai primit sprijin în faţa Azerbaijanul în războiul din Nagorno-Karabakh.

Marie Dumoulin: ,,Putin îl preferă mai degrabă pe liderul azer Ilham Aliyev care pare mai autoritar decât pe premierul armean Nikol Paşinian care a venit la putere după o revoluţie şi are un discurs mai democratic şi reformist".

Soldaţii americani au sosit! Kremlinul este tulburat

La un exerciţiu de antrenament pentru menţinerea păcii din Armenia, 85 de soldaţi americani şi 175 de armeni au început exerciţiul  „Eagle Partner” care va dura 10 zile.

Exerciţiul, deşi de mică amploare, este considerată o acţiune neprietenoasă a unui aliat tradiţional şi fost stat sovietic.

Între timp, Armenia a trimis recent ajutor umanitar Ucrainei pentru prima dată, iar parlamentul său urmează să ratifice Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale.

Ce înseamnă asta?

Că va fi determinată şi obligată să-l aresteze pe preşedintele rus Vladimir Putin dacă va pune piciorul în această ţara.

„Arhitectura de securitate a Armeniei în proporţie de 99,999% a fost legată de Rusia”, a declarat Nikol Paşinian pentru ziarul italian La Repubblica la începutul acestei luni.

„Dar astăzi vedem că Rusia însăşi are nevoie de arme... Chiar dacă doreşte acest lucru, Federaţia Rusă nu poate satisface nevoile Armeniei”.

Putin ar prefera mai degrabă Azerbaijanul decât Armenia

Din  2020, Armenia se află într-un război cu Azerbaijan în regiunea Nagorno-Karabakh. Rusia a sprijinit Armenia în tot aceşti ani, dar în ultima vreme, robinetul s-a cam oprit.

Nikol Paşinian este premierul Armeniei din 2018 după o revoluţie de catifea condusă chiar de el.

Marie Dumoulin, directorul programului ,,Europa Extinsă" la Consiliul European pentru Relaţii Externe, a spus că situaţia a fost cauzată parţial de încercarea Rusiei de a menţine atât Armenia, cât şi Azerbaidjanul sub bocanc.

„De la războiul din 2020, Rusia a fost foarte reticentă în a alege între Armenia şi Azerbaidjan”, a declarat Dumoulin pentru CNN. 

Dumoulin a subliniat, de asemenea, legăturile tot mai mari dintre Moscova şi Baku – stimulate de relaţia personală dintre Putin şi preşedintele de multă vreme al Azerbaidjanului, Ilham Aliyev.

„Nu cred că Paşinian   este genul de lider pe care îi place lui Putin. El a fost adus la putere de o revoluţie. El are un discurs democratic, reformist, anticorupţie. Aliyev este  genul de lider cu care Putin se poate înţelege”, a spus Dumoulin.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
vladimir putin,
trimitere,
ucraina

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.