NASA: China maschează prezenţa militară în spaţiu cu programe civile

Autor: Mediafax Postat la 18 aprilie 2024 18 afişări

NASA: China maschează prezenţa militară în spaţiu cu programe civile

China îşi consolidează capacităţile spaţiale prin utilizarea programelor civile pentru a masca obiectivele militare, iar Washingtonul trebuie să rămână vigilent, avertizează şeful Nasa.

China a fost "foarte, foarte secretoasă" cu privire la progresele sale în domeniul spaţial, a declarat în faţa parlamentarilor de la Capitol Hill Bill Nelson.

"Credem că o mare parte din aşa-zisul lor program spaţial civil este un program militar. Şi cred că, de fapt, ne aflăm într-o cursă", a adăugat Nelson, potrivit The Guardian.

El a declarat că speră ca Beijingul "să-şi revină şi să înţeleagă că spaţiul civil este destinat utilizărilor paşnice", dar a adăugat: "Nu am văzut ca China să demonstreze acest lucru".

Comentariile lui Nelson au fost făcute în timp ce a depus mărturie în faţa comisiei de credite a Camerei Reprezentanţilor cu privire la bugetul Nasa pentru 2025.

El a declarat că SUA ar trebui să aterizeze din nou pe Lună înaintea Chinei, în condiţiile în care ambele naţiuni urmăresc misiuni lunare. Dar el şi-a exprimat îngrijorarea că, dacă Beijingul ar ajunge primul, ar putea spune: "Acesta este teritoriul nostru, nu vă apropiaţi".

Nelson declara anterior că SUA se află "într-o cursă spaţială" cu China şi a avertizat că China ar putea pretinde în cele din urmă să "deţină" zona bogată în resurse a Lunii.

În 2022, programul spaţial al Chinei a pus pe picioare o staţie spaţială care orbitează Pământul şi a organizat mai multe misiuni.

De atunci, SUA plănuieşte să trimită astronauţi pe Lună cu misiunea Artemis III. China spune că speră să trimită oameni pe Lună până în 2030.

Nelson a declarat că este încrezător că SUA nu îşi vor pierde "avantajul global" în explorarea spaţială.

"Dar trebuie să fim realişti", a spus el. "China a aruncat cu adevărat o mulţime de bani în acest domeniu şi au mult loc în buget pentru a creşte. Cred că ar fi bine să nu lăsăm garda jos".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
nasa,
china,
militar,
programe

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.