Momentul mult aşteptat e pe cale să se întâmple: Christine Legarde afirmă că BCE este pregătită să reducă dobânzile în curând, dacă inflaţia se mai domoleşte

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 17 aprilie 2024 22 afişări

Momentul mult aşteptat e pe cale să se întâmple: Christine Legarde afirmă că BCE este pregătită să reducă dobânzile în curând, dacă inflaţia se mai domoleşte

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat marţi că banca centrală intenţionează să reducă ratele dobânzilor pe termen scurt, sub rezerva unor şocuri majore, raportează CNBC.

Lagarde a declarat că BCE va monitoriza „foarte atent" preţurile petrolului, pe fondul temerilor ridicate privind un conflict cu efecte de propagare în Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, de la atacul aerian fără precedent al Iranului asupra Israelului din weekend, ea a spus că reacţia preţului petrolului a fost „relativ moderată".

Comentariile ei vin la scurt timp după ce banca centrală a dat cel mai clar indiciu de până acum că ar putea începe să reducă ratele dobânzilor în timpul şedinţei din iunie.

„Observăm un proces dezinflaţionist care se mişcă în conformitate cu aşteptările noastre", a declarat Lagarde pentru Sara Eisen de la CNBC, în marja reuniunilor de primăvară ale FMI.

„Trebuie doar să construim un pic mai multă încredere în acest proces dezinflaţionist. Dacă acest proces se va dezvolta conform aşteptărilor noastre, va trebui să moderăm politica monetară restrictivă pe care am abordat-o în ultimii ani", a spus Lagarde.

Joi, BCE a menţinut ratele dobânzilor la un nivel record pentru a cincea şedinţă consecutivă, dar a semnalat că răcirea inflaţiei ar putea presupune demararea campaniei de scădere a ratelor dobânzilor.

Recent, BCE a declarat că „ar fi adecvat" să reducă rata de depozit de 4% în cazul în care presiunile subiacente asupra preţurilor şi impactul creşterilor anterioare ale ratelor ar spori încrederea că inflaţia se îndreaptă din nou spre ţinta de 2% „într-un mod susţinut".

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.