„Generaţia fără fum”: Rishi Sunak vrea să interzică tinerilor britanici să mai fumeze

Autor: Laura Buciu Postat la 16 aprilie 2024 14 afişări

premierul britanic Rishi Sunak se confruntă cu o nouă rebeliune din partea partidului său cu privire la planurile sale de a interzice tinerilor să mai fumeze, scrie Sky News.

„Generaţia fără fum”: Rishi Sunak vrea să interzică tinerilor britanici să mai fumeze

În cazul în care proiectul de lege privind tutunul şi vapatul va fi adoptat în cele din urmă, vânzarea de produse din tutun oricărei persoane născute după 1 ianuarie 2009 va fi o infracţiune.

Acest lucru înseamnă că, în prezent, copiii cu vârsta de 15 ani sau mai tineri nu vor putea cumpăra niciodată o ţigară în mod legal.

Planul a fost una dintre cele trei politici cheie anunţate de Rishi Sunak la conferinţa Partidului Conservator de anul trecut.

Cu toate acestea, unii conservatori mai permisivi au criticat interdicţia, ceea ce înseamnă că premierul ar putea fi nevoit să se bazeze pe sprijinul din partea cealaltă a Camerei Comunelor pentru a trece proiectul de lege.

Printre cei care se opun interdicţiei se numără predecesoarea lui Sunak, Liz Truss, care a descris planurile ca fiind „profund neconservatoare” şi Boris Johnson, care a catalogat mişcarea drept „o nebunie”.

Parlamentarilor conservatori li s-a acordat un vot liber cu privire la legislaţie şi se aşteaptă ca mai mulţi să se opună atunci când va avea loc prima dezbatere completă în Camera Comunelor, marţi.

Cu toate acestea, Partidul Laburist va susţine propunerile, ceea ce face probabil ca legislaţia să treacă acest prim obstacol, indiferent de opoziţia conservatorilor. Proiectul de lege nu ar incrimina fumatul în sine, iar cei cu vârsta de 18 ani sau mai mult pot cumpăra ţigări pentru totdeauna fără repercusiuni legale. Cu toate acestea, persoanele mai în vârstă ar putea fi nevoite să aibă asupra lor un act de identitate dacă vor să cumpere ţigări în viitor.

Scopul interdicţiei este de a împiedica oamenii să fumeze chiar înainte de a se apuca de fumat, deoarece guvernul a atras atenţia asupra faptului că fumatul creează o dependenţă foarte mare, patru din cinci fumători începând să fumeze înainte de vârsta de 20 de ani şi rămânând dependenţi pe viaţă.

Magazinele care nu respectă regulile vor fi sancţionate imediat, iar guvernul spune că banii îi va folosi pentru alte măsuri de reprimare.

La începutul acestui an, noua coaliţie guvernamentală din Noua Zeelandă a abrogat ceea ce ar fi fost prima interdicţie la nivel mondial privind posibilitatea tinerilor de a cumpăra ţigări.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
generaţie fără fum,
rishi sunak,
fumat

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.