Familia Regală mai poate rămâne în Palatul Elisabeta cel mult 60 de zile. Guvernul va da aviz negativ pe legea privind Statutul Casei Regale

Postat la 22 decembrie 2017 256 afişări

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei ar putea pierde Palatul Elisabeta. Guvernul va da aviz negativ pe legea propusă de şefii Camerei Deputaţilor şi Senatului, care ar acorda statut special Casei Regale. La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a apreciat că este nevoie de o clarificare juridică a statutului Casei Regale, dar cu măsură.

Familia Regală mai poate rămâne în Palatul Elisabeta cel mult 60 de zile. Guvernul va da aviz negativ pe legea privind Statutul Casei Regale

După moartea Regelui Mihai, Familia Regala mai poate rămâne în Palatul Elisabeta cel mult 60 de zile, pentru că Palatul a fost oferit fostului suveran ca locuinţă de protocol pe durata vieţii, în baza legii pentru foştii şefi de stat.

Situaţia s-ar putea schimba doar dacă Parlamentul va adopta legea propusă de Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea, care acorda un statut special Casei Regale. Premierul nu este, însă, de acord.

Dacă proiectul de lege ar trece de Parlament, atunci Palatul Elisabeta ar fi acordat cu titlu gratuit familiei regale timp de 49 de ani. Premierul este de părere ca acest palat să treacă în proprietatea statului, iar membrii familiei regale să se mute la Castelul de la Săvârşin sau în altă parte.

Proiectul prevede recunoaşterea Casei Regale ca persoană juridică de drept privat, cu statut de utilitate publică. Iar poziţia de şef al Casei Regale ar urma să fie asimilată celei de fost şef de stat. Şi ar urma să beneficieze de indemnizaţie lunară, maşină şi pază SPP.

Palatul Elisabeta a fost construit în 1936 pentru Regina Elisabeta a Greciei, prima fiică a Regelui Ferdinand I al României şi a reginei Maria. După bombardarea Palatului Regal, în 1944, Mihai I s-a mutat la Palatul Elisabeta. Este locul în care a fost forţat să semneze actul de abdicare, în 1947.

Cititi mai multe pe www.stiriletvr.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.