De ce crede un CEO că angajaţilor ar trebui să li se permită să vină la birou doar ca să îşi bea cafeaua alături de colegi: „Nu angajez oameni ca să îi văd cum lucrează”

Autor: Ioana Matei Postat la 25 februarie 2024 22927 afişări

De ce crede un CEO  că angajaţilor ar trebui să li se permită să vină la birou doar ca să îşi bea cafeaua alături de colegi: „Nu angajez oameni ca să îi văd cum lucrează”

Mulţi angajatori impun prezenţa fizică la birou în zilele noastre, iar şefii se supără dacă angajaţii nu se prezintă personal.

Frank Weishaupt, CEO al companiei producătoare de echipamente pentru videoconferinţe cu sediul în Boston, Owl Labs, nu se numără printre aceşti şefi. El încurajează activ angajaţii să-şi creeze programe de lucru care să li se potrivească, în locaţii care au sens, chiar dacă sensul înseamnă "badge-ul de cafea", scrie CNBC.

Termenul "badge-ul de cafea" se referă la practica de a introduce cartela de acces în clădirea biroului, petrecând suficient timp pentru a bea o cafea dimineaţa şi a discuta cu colegii, şi apoi întorcându-se acasă pentru a lucra. În locurile de muncă cu mandate stricte pentru prezenţa la birou, acest lucru este considerat o modalitate de a primi credit pentru prezenţa la birou, în timp ce te bucuri în continuare de beneficiile muncii de la distanţă.

Această strategie ar trebui să fie acceptabilă pentru şefi peste tot, spune Weishaupt, care are peste 20 de ani de experienţă executivă în start-up-uri mici şi companii mari precum Yahoo: Dacă cineva va beneficia de interacţiunile sociale din birou înainte de a avea nevoie de izolare pentru a fi productiv, să li se permită să facă exact asta.

"Angajăm oameni să facă o treabă. Nu îi angajăm să-i privim cum lucrează", spune Weishaupt. "Îmi place participarea la birou atunci când o avem, dar vreau să fie organică."

Badge-ul de cafea poate părea o utilizare ineficientă a timpului, dar programele flexibile precum acesta pot îmbunătăţi eficienţa şi moralul. Într-un sondaj Gartner din 2021 cu peste 10.000 de lucrători digitali din întreaga lume, 43% dintre respondenţi au spus că programul de lucru flexibil i-a ajutat să fie mai productivi.

"Biroul are un rol, dar impunerea faptului că trebuie să vii la birou în această zi, la această oră, şi să nu pleci mai devreme de această oră - acesta este un concept învechit", spune Weishaupt. "Monitorizarea activităţii angajaţilor este o pantă foarte alunecoasă în care vei pierde încrederea."

Majoritatea şefilor doresc să lucreze de acasă la fel de mult sau chiar mai mult decât angajaţii lor, conform unui sondaj realizat asupra a 3.000 de angajaţi şi manageri americani de către firma de software Checkr. Poate fi dificil să te aliniezi la această dorinţă atunci când giganţi industriali precum Amazon sau Disney impun politici de prezenţă la birou, afirmând că angajaţii sunt mai productivi şi mai conectaţi în acest fel.

Weishaupt are câteva sfaturi pentru orice şef se simte prins în mijloc, printred care: Ai încredere în instinctele tale şi fă ceea ce este corect pentru mediul de lucru specific al tău.

"Biroul are un rol, dar este mai mult bazat pe sarcini", spune el. "Dacă am întâlniri miercurea dimineaţa care trebuie să fie în persoană, la birou, voi fi prezent. Şi dacă aleg să fiu la birou şi restul zilei pentru a-mi termina munca, o voi face. Dar dacă vreau să o fac în altă locaţie, ar trebui să am acea flexibilitate."

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
birou,
angajati,
cafea,
ceo,
colegi,
permisiune,
prezentare,
refuz

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.