Cum i-a distrus Facebook viaţa unui refugiat si de ce acesta a dat în judecată reţeaua de socializare

Autor: Georgiana Călin Postat la 07 februarie 2017 1032 afişări

Într-o zi de septembrie din 2015, un refugiat sirian- Anas Modamani-, a făcut unul dintre cele mai controversate selfie-uri din istoria Germaniei - s-a pozat cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, în timpul unei vizite a acesteia într-un adăpost din Berlin.

Cum i-a distrus Facebook viaţa unui refugiat si de ce acesta a dat în judecată reţeaua de socializare

Fotografia a devenit un simbol al deciziei sale de a permite unui număr de peste 1 milion de refugiaţi să primească azil în Germania. 

Acest selfie l-a transformat pe Modamani în ţinta conspiraţiilor de extremă dreaptă. Prin povestiri false sau fotografii falsificate a fost asociat cu atentatul terorist din martie 2016 de la Bruxelles, iar apoi cu atacul din piaţa de Crăciun din Berlin. Aşa că el cere acum explicaţii mesagerului- Facebook. Un proces aflat pe rol are scopul de a determina compania să acţioneze mai rapid, chiar preventiv, pentru a elimina orice fel de material de acest tip.

În esenţă, reţeaua socială este o companie de media şi, prin urmare, este răspunzătoare de conţinutul publicat. Procesul marchează cea mai recentă încercare de a determina compania Facebook să fie mai responsabilă de creştere semnificativă a ştirilor false ce sunt propagate prin intermediul său. Compania a promis să ia măsuri pentru a combate problemei, afirmând, în acelaşi timp, că reţeaua socială este doar o platformă pentru schimbul de informaţii, nu una generatoare de conţinut.

În cazul lui Modamani, prin acest proces se încearcă obligarea companiei Facebook nu numai de a şterge falsurile şi postările ilegale raportate de utilizatori, ci şi să adopte filtre speciale de căutare în reţea a postărilor ce fac referiri la acel conţinut, care să fie şterse ulterior. 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.