Bucureştiul nimănui: toţi vor să fie primari, dar nimeni nu are un program pentru cel mai sufocat oraş din România

Autor: Iulian Anghel Postat la 23 aprilie 2024 25 afişări

Sunt „mulţi chemaţi, puţin aleşi”. Dacă credem sondejele care se tot fac în perioadele preelectorale, finalul cursei va fi între Nicuşor Dan şi Cristian Popescu. Nicuşor Dan este matematician, are un doctorat în matematică obţinut la Sorbona (Paris). Cristian Popescu şi-a luat bacalaureatul la 32 de ani.

Alianţa PSD-PNL l-a retras pe Cătălin Cîrstoiu (şeful spitalului Universitar din Bucureşti) din poziţia de candidat la Primăria generală a Bucureştilor În cursă au reintrate cunoscuţii doritori de funcţii înalte – Gabriela Firea (PSD, fost primar general) şi Sebastian Burduja (PNL, ministrul energiei) Acum pentru primăria generală se luptă primarul în funcţie Nicuşor Dan (susţinut de Alianţa Dreapta Unită), Cristian Popescu Piedone (PUSL), Gabriela Firea (PSD), Sebastian Burduja (PNL) şi Mihai Enache (AUR) Pentru ce votăm? Nimeni nu ştie, pentru că niciunul nu şi-a prezentat un program electoral cu o lună şi jumătate înainte de alegeri.

Sunt „mulţi chemaţi, puţin aleşi”. Dacă credem sondejele care se tot fac în perioadele preelectorale, finalul cursei va fi între Nicuşor Dan şi Cristian Popescu. Nicuşor Dan este matematician, are un doctorat în matematică obţinut la Sorbona (Paris). Cristian Popescu şi-a luat bacalaureatul la 32 de ani. El şi-a adăugat la numele de Popescu pe acela de „Piedone”, inspirat, probabil, de serialul de succes în care a jucat Bud Spencer (Piedone în filme), rotofeiul actor care îi bătea pe toţi de le săreau fulgii.

Despre Dan se ştia de mult că va candida pentru a-şi reînnoi mandatul şi, cumva, programul lui este cunoscut, privind în spate. Candidatura lui Cristian Popescu a apărut recent şi el şi-a desemnat fiul să candideze pentru Primăria sectorului cinci pe care o conduce.

Despre dorinţa Gabrielei Firea de a redeveni primar general se ştie demult. La fel ca despre dorinţa lui Burduja de a candida pentru Primăria Generală. Ambii sunt lideri ai filialelor Bucureşti din partidele din care fac parte, aşadar sunt îndreptăţiţi să aspire la mai mult. Şi sunt şi presaţi să facă asta, altiminteri, ascensiunea lor politică este îngropată aici. Doar că toate regretele lumii au desupra-le nemuritorul „dacă”.

„Dacă” Firea ar fi fost bine cotată în sondaje, poate că era candidată de la bun început. Nu a fost. La fel Burduja. Soluţia Cîrstoiu a apărut când sondajele au spus că niciunul dintre cei doi lideri de partide de mai sus nu au şanse. Iar, mai apoi, sondajele au arătat că nici Cîrstoiu nu vreo şansă. Şi este explicabil. Cîrstoiu este un necunoscut pentru bucureşteni chiar dacă este şeful unui mare spital şi decan al Facultăţii de Medicină de la Universitatea Carol Davila. Apoi a intervenit şi povestea cu incompatibilitatea acestuia.

După 14 ore de discuţii, liderii coliţiei au renunţat la Cîrstoiu, iar omul a plecat supărat, pe bună dreptate: „voi m-aţi sunat să fiu candidat, nu eu am venit la voi!”

Când, după miezul nopţii de luni spre marţi, liderii coaliţiei PSD-PNL s-au hotărât că e mai bine să meargă separat pentru Primăria generală – Firea la PSD şi Burduja la PNL – la Seul abia mijeau zorile. Or, Burduja era în capitala Coreei de Sud alături de preşedintele Iohannis şi dormea, ca orice om obosit după un drum lung. Aşa că şedinţa coaliţiei s-a prelungit până s-a trezit ministrul ca să spună dacă acceptă sau nu candidatura. Şi a acceptat-o, o dorea de alminteri. Doar că şansele lui de câştig sunt minime. Şi nici Firea nu are multe şanse. Acum, văzând că au pierdut deja poziţia de primar general, socoteala celor două partide este să câştige Consiliul General a Municipiului Bucureşti.  Tradiţiile nu pier cu una cu două. „Daţi-mi un consiliu şi voi schimba Bucureştiul”, striga, pe vremuri, Traian Băsescu, fostul edil al Capitalei. Pentru că un primar fără un consiliu ce-i este favorabil, nici nu mai are ce căuta pe la birou.  Aşa că PSD şi PNL cred că, chiar dacă vor pierde primăria, vor controla consiliul unde sunt cotaţi cu 40-45% din voturi. Pentru că, la consiliu, aceste două partide candidează pe liste comune. Alegătorii va trebui să decidă dacă la primărie votează un primar din partea PNL sau a PSD dar, pe listele pentru consiliu, PNL şi PSD sunt pe o listă comună. Cine şi ce să mai înţeleagă din asta?

Problema este că, dincolo de aiureala politică, nimeni nu vine cu o soluţie pentru Bucureşti. Cum să-l iei din pat pe candidatul Burduja şi să-i ceri un program pentru Capitală? Sau pe Firea care numai la asta nu s-a gândit când ea se pregătea pentru o vacanţă de cinci ani la Bruxelles pentru că va câştiga, fără îndoială, o poziţie de europarlamentar din partea PSD?

Cine să facă, în aceste condiţii, programe pentru un oraş sufocat de maşini, sufocat de noxe?

Problemele grave ale Bucureştiului, dar despre care niciun candidat nu vorbeşte

Oraşul este sufocat de maşini. Sunt un milion de maşini care merg pe o infrastructură făcută de Ceauşescu.

Oraşul este sufocat pentru că infrastructura publică este la pământ: metroul vine la 10 minute şi chiar 20 de minute. Autobuzele ajung în staţie la 15 minute şi atunci oamenii merg cu maşinile personale chinuind şi mai mult traficul.

Dezvoltatorii construiesc cartiere noi. Dar nu şi şcoli, pentru că primăria nu-i obligă. Omul se îndatorează pe viaţă pentru 70 de metri pătraţi şi vede apoi că nu are unde să-şi trimită copilul la şcoală. Şi-l urcă în maşină până la prima şcoală, ce poate fi la zece kilometri. 

Legea nu permite parcarea maşinilor lângă trecerea de pietoni. În Bucureşti sunt maşini parcate chiar pe trecerea de pietoni şi nimeni nu-i sancţionează pe şoferi.

Pietonii au ajuns paria societăţii. Legea rutieră permite, pe drumurile cu sens unic, parcarea maşinilor şi pe stânga şi pe dreapta. Doar că ele sunt parcate pe trotuar, iar oamenii care merg pe jos nu mai au pe unde să meargă.

În casă e frig şi în faţa blocului citeşti din două în două săptămâni că nu există căldură pentru că s-a spart o ţeavă nu ştii unde. Dar factura este aceeaşi.

Nu pricepi de ce tuşeşti din senin. Mergeţi pe jos pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi uitati-vă la ţevile de eşapament ale maşinilor cumpărate din străinătate cu 1.000 de euro şi veţi înţelege. În Paris sau Madrid, astfel de maşini sunt interzise.

Nicuşor Dan

Cristian Popescu

Gabriela Firea

Sebastian Burduja

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Bucureşti,
Capitala,
primarie,
primari,
alegeri,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.