Autorităţile din China au pus mâna pe şeful celei mai îndatorate companii din lume: Hui Ka Yan, fondatorul gigantului imobiliar Evergrande, a ajuns pe mâna poliţiei chineze

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 27 septembrie 2023 1666 afişări

Autorităţile din China au pus mâna pe şeful celei mai îndatorate companii din lume: Hui Ka Yan, fondatorul gigantului imobiliar Evergrande, a ajuns pe mâna poliţiei chineze

Hui Ka Yan, preşedintele şi fondatorul miliardar al dezvoltatorului imobiliar China Evergrande Group, care se confruntă cu o problemă majoră a datoriilor, a fost plasat sub controlul poliţiei, scrie Bloomberg.

Nu este clar de ce Hui se află sub aşa-numita supraveghere rezidenţială, un tip de acţiune a poliţiei care nu se încadrează în detenţie sau arestare oficială şi nu înseamnă că Hui va fi acuzat de o infracţiune.

Cu toate acestea, măsura înseamnă că nu poate părăsi locaţia, nu se poate întâlni sau comunica cu alte persoane fără aprobare, în conformitate cu Legea de procedură penală din China. Paşapoartele şi cărţile de identitate trebuie predate poliţiei, iar procesul nu ar trebui să depăşească şase luni, conform legii.

Hui a fost luat de poliţia chineză la începutul acestei luni şi este monitorizat într-o locaţie desemnată, au declarat persoanele respective, care au cerut să nu fie identificate deoarece este vorba despre o chestiune privată.

Măsura este cel mai recent semn că saga celui mai îndatorat dezvoltator din lume a intrat într-o nouă fază care implică sistemul de justiţie penală, după ce autorităţile au reţinut la începutul acestei luni o parte din personalul unităţii sale de gestionare a averii, iar doi foşti directori ar fi fost, de asemenea, reţinuţi.

Acest lucru se adaugă la întrebările privind soarta Evergrande, după ce eşecurile din ultimele zile ale planului său de restructurare au zguduit pieţele financiare şi au crescut riscul unei lichidări.

Pentru Hui, care a controlat una dintre cele mai mari averi din lume atunci când acţiunile Evergrande au atins vârful în 2017, această evoluţie este o altă lovitură într-o remarcabilă cădere din graţiile Partidului.

Considerat cândva unul dintre cei mai bine conectaţi politic oameni de afaceri din China, cu ambiţii care mergeau de la maşini electrice la fotbal, magnatul a devenit acum cea mai mediatizată victimă a măsurilor drastice luate de preşedintele Xi Jinping împotriva efectului de levier excesiv şi a speculaţiilor din sectorul imobiliar.

Poliţia din Guangdong şi Evergrande nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Evergrande se află în centrul unei crize imobiliare care durează de ani de zile şi care a afectat economia chineză şi a afectat încrederea în piaţa imobiliară.

Vineri, dezvoltatorul a declarat că a renunţat la întâlnirile cu creditorii cheie şi că trebuie să îşi revizuiască planul de restructurare a datoriei sale offshore. De atunci, a dezvăluit că nu a reuşit să îndeplinească condiţiile de reglementare pentru a emite noi obligaţiuni - o componentă cheie a restructurării datoriei - în timp ce unitatea sa continentală nu a reuşit să ramburseze o obligaţiune onshore

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.