Trei tineri au creat într-o garsonieră din Bucureşti jocul video cu care se antrenează trupele speciale ruseşti

Autor: Florin Casota Postat la 23 februarie 2016 7908 afişări

Door Kickers este un joc de strategie, un tactical shooter, în care jucătorul controlează un grup de poliţişti, fiecare având caracteristici speciale, pe care trebuie să îi comande în timpul unei intervenţii. „Door Kickers a fost o idee care ne-a venit făcând design în jurul limitărilor unui ecran de iPhone. Ne-am gândit că un plan de clădire merge afişat chiar şi pe un ecran mic, şi că jucătorul poate desena planul de acţiune pentru o echipă de Forţe Speciale. Întâmplător, aveam ceva cunoştinţe în acest domeniu, legate de o pasiune veche a mea. După jumătate de zi de design preliminar, ştiam deja că putem face ceva special“, povesteşte Dan Dimitrescu începutul Door Kickers. „Ideea iniţială era despre un joc pe iPhone, dar apoi am rafinat-o ca un joc de PC – şi am lansat iniţial doar pe această platformă. iPhone-ul este o platformă închisă, controlată de Apple, dar PC-ul ne-a permis să facem crowdfunding stil Early Access, să avem o relaţie nemijlocită cu cumpărătorul şi să facem actualizări la versiune ori de câte ori a fost nevoie“, adaugă el. În plus, PC-ul le-a oferit acces la un public de gameri hardcore, care preferă jocurile tactice şi nu se dau înapoi de la un nivel de dificultate mai ridicat. Pe când publicul de pe mobil este unul care nu are răbdare să gândească prea mult mişcări tactice care determină succesul unei intervenţii. Totuşi studioul a creat versiuni şi pentru iOS şi Android cu scopul de a le oferi fanilor un pachet complet.

În timp ce marile studiouri de jocuri video produc jocuri cu o grafică ce imită realitatea, Killhouse s-a îndreptat spre un mod de reprezentare care era popular în anii ’90. „Alegerea reprezentării 2D a fost naturală – mai ales pentru un prim proiect şi pentru timpul de dezvoltare pe care ni l-am propus. Ne-am putut concentra pe realizarea unui gameplay deosebit fără să pierdem mult timp pe programarea părţii grafice. În acelaşi timp, cerinţele de sistem ale jocului au fost foarte reduse, şi asta l-a făcut un popular joc de laptop, nu numai pentru cei cu sisteme performante“, spune Dan. Jocul şi-a găsit fanii rapid şi a impresionat atât utilizatorii, cât şi presa de specialitate. 96% dintre recenziile de pe Steam sunt pozitive, iar site-ul Rock Paper Shotgun l-a numit ca fiind cel mai bun joc de strategie al anului 2014. Fapt care i-a făcut să se simtă bine, mi-au mărturisit, dar gamerii sunt cei mai importanţi.

Fiind un studio de jocuri independent, ei produc, ei publică produsul şi astfel este în interesul lor, în primul rând, ca oamenii să fie mulţumiţi de joc, să se distreze. „Ne interesa să găsim un public şi să facem jocul pentru el. Am încercat să facem o comunitate cu cei care-şi împart pasiunea cu noi pentru acest tip de joc. Am vorbit şi cu oamenii care au scris recenzii negative şi am încercat să aflăm ce probleme sunt şi să le rezolvăm. În majoritatea cazurilor chiar am reuşit să le schimbăm părerea. Interesul nostru este să facem jocul cât mai bun pentru utilizatorii noştri“, spun ei. Acest lucru nu i-a ajutat doar să facă un joc mai bun, ci i-a ajutat şi la promovarea produsului. Atunci când clienţii sunt foarte mulţumiţi o să spună şi altora, ceea ce or să ducă la alte vânzări şi alte recomandări, lucru valabil în orice afacere, mai ales în dezvoltarea de jocuri video. „Am ales, în mod conştient, să facem un joc de nişă, atunci publicul ţinta a fost recunoscător pentru atenţia noastră şi a lucrat cot la cot cu noi pentru a ne «marketa» jocul. Voiau să ne ajute să avem succes, simţeau că îl meritam, dar şi că succesul nostru este o garanţie că vor avea jocuri bune şi în viitor“, este de părere Dimitrescu.

Românii nu s-au înghesuit sa cumpere jocul, pentru că nu sunt obişnuiţi să dea bani pe jocuri video şi pentru că, în general, se îndreaptă către jocuri mainstream. Practic, din totalul de 300.000 de exemplare doar 300 s-au vândut pe plan local; jocul a avut succes datorită internetului şi a deschiderii către o piaţă globală. „Trăim un «Golden Age of Indie Games», în sensul că este posibil ca noi, din România, să punem la vânzare jocuri direct pe cele mai mari magazine din întreaga lume. De asemenea, atitudinea publicului este pro-indie development. Publicul este foarte dispus să acorde încredere şi interes unor dezvoltatori independenţi, câtă vreme aduc ceva nou pe piaţă“, spune Dimitrescu. Pe de altă parte, această deschidere este valabilă pentru oameni de pe tot globul, oameni care vor să-şi promoveze şi să-şi vândă jocurile, fapt care duce la o luptă acerbă pentru promovare, pentru a ieşi din anonimat. „Lupta pentru a fi descoperit e foarte mare. În fiecare zi apar zeci de jocuri remarcabile, plus alte sute care aglomerează piaţa.“ Cu toate acestea Killhouse Games a avut ceva ce fanii jocurilor tactice căutau şi asta le-a adus un profit de peste 500.000 de dolari în 2015, iar pentru anul în curs se aşteaptă la o evoluţie asemănătoare cu cea a anului trecut.

Pentru viitor se pregătesc pentru Door Kickers 2, pe care plănuiesc să-l construiască în spiritul primului joc, aplicând şi modificări. Acţiunea jocului se mută din Statele Unite şi ajunge în Orientul Apropiat. Cu noul scenariu vin şi mecanici noi, susţinute de trecerea de la un motor grafic 2D la unul nou, 3D. Notabil este şi faptul că se va adăuga şi o componentă de multiplayer – în prima fază cooperativ, apoi şi adversarial. Jocul video va intra în faza de Early Access spre finalul anului 2016, pe PC. „Urmează să realizăm şi versiunile pentru tablete, precum şi alte platforme cu care suntem în discuţii (PS4/Xbox One). Există şi planuri pentru DLC-uri care vor adăuga unităţi, misiuni şi campanii noi, iar Door Kickers 2 ca business este planificat să dureze câţiva ani“, încheie Dan Dimitrescu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/trei-tineri-au-creat-intr-o-garsoniera-din-bucuresti-jocul-video-cu-care-se-antreneaza-trupele-speciale-rusesti-15083631
15083631
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.